DÜNYA
Giriş Tarihi : 15-04-2024 22:17

İran saldırısı sonrası dikkat çeken karar: Netanyahu, Refah kara operasyonunu erteledi..

İran saldırısı sonrası dikkat çeken karar: Netanyahu, Refah kara operasyonunu erteledi..

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, katliamdan kaçan Gazzeli sivillerin son sığınağı Refah şehrine planlanan kara operasyonunu ertelediği açıklandı.

Kararın geçtiğimiz gün İran'ın İsrail'e yönelik düzenlediği drone ve füze saldırısının ardından gelmesi dikkat çekti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrine yapılması planlanan kara saldırısını erteledi. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Refah'a yönelik operasyonun ertelenmesinin nedenine dair bilgi verilmedi.

Refah şehri, İsrail'in geçen haftalarda yapmayı planladığı kara saldırısının hedefi olmuştu. Başbakan Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada operasyon için tarihin belirlendiğini duyurmuştu. Ancak son gelişmeler, Netanyahu'nun bu kararı ertelediğini gösteriyor. İsrail devlet televizyonu, erteleme kararının detaylarını ve süresini açıklamadı.

Refah, Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırı yakınlarında bulunan ve İsrail saldırılarından önce yaklaşık 280 bin kişiyi barındıran bir şehir. İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'deki nüfusun büyük bir kısmı yerinden edildi ve birçoğu Refah'a sığındı. Şehrin nüfusu, yerinden edilenlerle birlikte 1,5 milyona ulaştı. İsrail ordusu, şehri hava saldırılarıyla sık sık hedef alıyor. Refah'a yapılacak bir kara saldırısının, bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirmesi endişesi taşınıyor.

NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz günlerde İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına yönelik hava saldırısı düzenledi. Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yüksek rütbeli iki general de dahil olmak üzere toplam yedi kişi hayatını kaybetti.

İsrail'in 1 Nisan'da gerçekleştirdiği bu saldırının ardından, İran misilleme yapacağını ve İsrail'in bu hareketinin bir savaş nedeni sayılabileceğini duyurdu. İran, geçtiğimiz gün İsrail'e yönelik geniş çaplı bir askeri saldırı başlattığını açıkladı. Saldırıda yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesi kullanıldı. İran, bu saldırıda bazı İsrail askeri hedeflerinin başarıyla vurulduğunu iddia etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri, İran'ın saldırılarının büyük bir kısmının hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini, ancak güneydeki bir askeri üsse isabet eden füzenin zarar verdiğini belirtti. İsrail, bölgedeki güvenlik önlemlerini artırırken, durumun daha da kötüleşebileceği yönünde uyarılarda bulundu.

Karar

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com