GÜNCEL
Giriş Tarihi : 16-09-2022 13:32

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Keşke Esad Özbekistan'a Gelseydi Konuşurdum..

Ak Parti’ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin aktardığına göre, AKP MKYK'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Semerkant'ta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp görüşmeyeceği gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Keşke Esad Özbekistan'a Gelseydi Konuşurdum..

Hürriyet gazetesi yazarı Selvi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “Esad Şanghay beşlisine gelmiyor. Böyle bir davet de yok” açıklaması yaptığını ve ardından Erdoğan'ın söz aldığını yazdı.

Buna göre Suriye lideri Beşar Esad ile masaya oturmayı  Suriye işgalinden önce dile getirmeyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Keşke Esed Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Ama o oralara gelemez. Onun yüzünden, onun tutumundan dolayı Suriye bölünmek üzere. O kendi iktidarını korumak için muhaliflerle savaşa tutuştu. Kendi iktidarını korumayı tercih etti. Kendi kontrol ettiği alanları korumayı düşündü. Ama büyük toprakları koruyamadı.

Keşke Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Bunları yüzüne karşı söylerdim. Biz o zaman kendisine ‘Bak, böyle yaparsanız Suriye bölünür’ dedik. O muhalifler için bunlar kalabalık ama silahları yok diye düşündü. Bizim uyarılarımızı dikkate almadı. Ama oraya Amerika’nın, Rusya’nın gireceğini düşünmedi. Kendi iktidar alanını korumayı tercih etti ama Suriye’nin büyük topraklarını koruyamadı."

Bilindiği gibi Erdoğan; Libya ve Azerbaycan’da olduğu gibi Suriyeli paralı askerleri çatışma sahalarında kullanmayı bir yöntem olarak benimsemişti.

Geçtiğimiz aylarda Türk lirasının değer kaybı sebebiyle Erdoğan’ı protesto eden paralı militanlar bile olmuştu. Fırat’ın doğu ve batısı diyerek başladıkları sözde terörü temizleme müdahalesi, AKP’nin  ABD’den Suriye’ye müdahale etmesini isteyen bir sürece dönüştü.

Suriye’nin sandıkla başa gelen meşru lideri Beşar Esad defalarca Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesinin işgal olduğunu ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. 

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com