DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-12-2023 20:42

Çin'den İsrail'e ilan edilmemiş 'Gazze' yaptırımı!

İbranice yayın yapan 'Yedioth Ahronoth' gazetesi, İsrail'deki yüksek teknolojili fabrikaların, Gazze'deki savaş sebebiyle Çin'den parça ithal etmekte zorlandığını açıkladı.

Çin'den İsrail'e ilan edilmemiş 'Gazze' yaptırımı!

Gazete, ithalatçılara atıfta bulunarak, Çinlilerin sivil ve askeri amaçlarla kullanılabilecek bileşenlerin İsrail'e sevkiyatında bürokratik zorluklar oluşturmaya başladığını belirtti. Gazete ayrıca bir hükümet yetkilisinin Gazze'yle ilgili "Bunun savaşla ilgili olduğu açık" dediğini aktardı. Söz konusu teknolojik bileşenlerin askeri amaçlarla da kullanılabileceğine dikkat çekildi.

 

ÇİN'DEN İSRAİL'E HAYALET YAPTIRIM

İsrailli ithalatçılar, Çinli tedarikçilerin İsrail'e yaptırım ilan etmeden bürokratik uygulamalara başladıklarını ve birçok form doldurmak zorunda kaldıklarını, formları doğru doldurmama bahanesiyle sevkiyatları geciktirdiklerini ve bunun sonucunda malzeme temininde zorluklar yaşandığını söylüyor.

İsrailli bir hükümet kaynağı Yedioth Ahronoth gazetesine şunları söyledi:

"Son haftalarda yüksek teknoloji şirketleri Çin'den çift kullanımlı bileşenlerin (sivil ve askeri) tedarikindeki gecikmelerden şikayetçi oldu. Resmi kurumlarla yaptığımız tüm kontrollerde bu bir yönetmelik değişikliği değil, daha çok geçmişte alınmamış bir tedbirdi. Biz tedbirin (Gazze'deki savaş sebebiyle) sıkı bir şekilde uygulanmasından korkuyoruz."

"Çin hükümeti savaşta açıkça Filistin yanlısı bir tutum izledi"

Fabrikalardan birindeki üst düzey bir kaynak Yedioth Ahronoth'a şunları söyledi:

"Çinliler bize bir tür yaptırım uyguluyor. Bunu resmi olarak açıklamıyorlar ama İsrail'e sevkiyatı geciktiriyorlar. Çeşitli bahaneleri var. Çin'den tedarikçilerden İsrail'e ihracat lisansı vermelerini istemek Daha önce yoktu. Ayrıca birçok form doldurmamızı gerektiriyor ve zaman alıyor. Bu daha önce başımıza hiç gelmemişti. Bir elektronik ürünün onbinlerce bileşeni var ama bileşenlerden biri gelmezse ürün temin edilemiyor.”

Gazete, üçüncü bir şahıs üzerinden ithalat yapmanın yüksek maliyet ve gecikmeli teslimat süresi gibi sorunlara yol açtığını söylüyor. Üst düzey İsrailli yetkililere göre Çin, savaş devam ederken İsrail'e işçi göndermeyi reddediyor. Bunula beraber inşaat ve tarım sektörlerinde de işçi sıkıntısı yaşanıyor. Üst düzey yetkililere göre Çinliler, İsrail'in "savaşta kim bizimle, kim değil" gibi düşünceleriyle ilgilenmiyor.

Milli Gazete

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com