DÜNYA
Giriş Tarihi : 08-02-2024 20:48

İsrail rejimi anlaşma için direnişle dolaylı temasta...

İsrail rejiminden bir heyet Filistin direnişiyle yeni bir dolaylı müzakere başlatmak için Kahire’ye gitti.

İsrail rejimi anlaşma için direnişle dolaylı temasta...

Lübnan’dan yayın yapan el-Ahbar gazetesinin haberine göre, bugün İsrail rejiminden bir heyet, Filistin direnişiyle ateşkes anlaşması konusunda yeni bir dolaylı müzakere başlatmak için Mısır’a gitti.

Haberde bununla eş zamanlı olarak Katar’dan bir heyetin de, direnişin çerçeve anlaşmasına verdiği cevaptaki talepleri ile İsrail rejiminin taleplerini uzlaştırmak için görüşmelere başlamak üzere Mısır’a gittiği bildirildi.

Hamas siyasi büro üyelerinden Usame Hamdan, dün Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında İlettikleri taleplerin takibi için Halil el-Hayya başkanlığındaki bir Hamas heyetinin Kahire'ye gideceğini söyledi.

Hamdan, Netanyahu ve kabinesinin iktidarda kalabilmek için savaşı uzatmaya çalıştığına dikkat çekti.

Haberde Katar ve Mısır’ın en kısa zamanda anlaşmanın yeni bir şekline ulaşmayı umduğu ifade edildi.

El Ahbar’ın haberinde ayrıca Türkiye ile Suudi Arabistan’ın da rol üstlenme beklentisiyle çeşitli iletişim kanalları aracılığıyla görüşmelere katılmaya çalıştığı belirtildi.

Kahire’nin de Hamas tarafından önerilen değişikliklerin çoğunu mantıklı bulunduğunun belirtildiği haberde ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın İsrail gezisinin ardından, müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi halinde bu değişikliklere geri dönülebileceği ifade edildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Blinken’a “Bu savaş bittiği gün Gazze askerden arındırılmış olacak ve Hamas olmayacak” demiş ve kesin zafere kadar savaşın süreceğini belirtmişti.

Habere göre Kahire’ye giden İsrail heyeti, Mısır heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail kamuoyunun tepkisi nedeniyle Hamas’ın taleplerini kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. İsrail heyeti, Hamas’ın İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesi yönündeki şartının da kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Haberde İsrail heyetinin “bu hiçbir İsrailli politikacının sonuçlarına katlanamayacağı bir yenilgi ilan etmekle aynı anlama geliyor” dediği nakledildi.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com