İsrail'e ihracat düşmedi arttı: Aralık ayında 111 milyon dolarlık mal sattık...

GÜNCEL - 04-01-2024 08:52

İsrail'e ihracat düşmedi arttı: Aralık ayında 111 milyon dolarlık mal sattık...

Gazze’deki vahşete karşı Ankara’nın sert mesajları ve ‘Soykırımı durdurun’ mitingleri vicdanlara tercüman oldu. Ancak hükümet çevrelerinin belirttiğinin aksine Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin azalma bir yana arttığı ortaya çıktı. Dış ticaret verilerine göre İsrail’e ihracat aralıkta yüzde 35 yükseldi. Düşündürücü tablo karşısında ‘Bir yandan tepki gösterirken bir yandan ticaretin artmasının izahı nedir’ soruları yöneltildi.

İsrail’in katliamında üç ay geride kalırken Ankara’dan, Netanyahu hükümetine dönük sert tepkiler yükseldi. Galata’da düzenlenen mitingde de soykırıma karşı ortak duruş sergilendi. Ancak bir yandan tepki gösterilirken öte yandan İsrail’le ticaretin devam ettiğine dönük kamuoyuna eleştiriler yansıdı. İsrail’le ilgisi tartışmalı markalara boykot uygulanırken Türkiye’den çelik, gıda gibi stratejik ürünlerin satışının sürdüğü ileri sürüldü. Hükümet iddiaları reddetti.

ARALIKTA 430 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da 7 Kasım’da yaptığı açıklamada “İsrail’le ticaretimiz geçen yıla göre yüzde 50’den fazla azaldı” dedi. 17 Aralık’ta ise azalmanın ekimden bu yana yüzde 48 olduğunu dile getirdi. Ancak dış ticaret verilerine göre kasım ayında 319 milyon dolar olan İsrail’e ihracat aralıkta 430 milyon dolara yükseldi. Yüzde 34.8’lik artışın 7 Ekim saldırılarından önceki temmuz verilerinden bile yüksek olması dikkat çekti.

Aralık 2023 ayı ihracat rakamlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Aralık 2022’de 22.9 milyar dolar olan ihracat Aralık 2023’de 23,0 milyar dolara çıktı. Salonda büyük bir alkışın geldiğine bakmayın, yıllık toplam ihracatımız da 254,17 milyar dolardan 255,81 milyar dolara yükseldi

Alkışlanan değerler aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda da yüzde 0,6 ihracat artışına işaret ediyor. Ama Erdoğan’ın konuşmasında ‘’Biz iktidara geldiğimizde 30 milyar dolar olan ihracatın 5-6 yıl içinde 130 milyar dolara çıkması yer alıyordu’’ dedi.

Kısacası bugüne ait bir başarı olmasa da tarihten bir başarı bulup salonu alkışlatabiliyoruz. Bence çok büyük başarı.

***

İhracatımız yıllık ve aylık bazda öyle pek artış göstermemiş olabilir ama bazı ülkelere ihracatımız büyük artışlar yaşıyor.

Mesela İSRAİL...

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ne demişti?

“7 Ekim’den bu yana İsrail ile karşılıklı ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’den fazla azaldı.” 7 Kasım 2023

Ömer Bolat sonraki açıklamasında ne demişti?

“Türkiye-İsrail dış ticareti ekimden bu yana yüzde 48 azaldı. Ülkenin limanlarına inen mallarımız aslında Filistin’e ulaştırılıyor.” 17 Aralık 2023

Ömer Bolat bir şeyler diyor ama kendi Bakanlığı’nın açıkladığı veriler bu durumun tam tersini söylüyor.

Kasım ayında 319,5 milyon dolar olan İsrail’e ihracatımız aralık ayında 430,6 milyon dolara yükselmiş. Artış oranı tam yüzde 34,8..

Evet, aralık ayında İsrail’e olan ihracatımız adeta patlama yaşamış. Bu rakam 7 Ekim saldırılarından önceki temmuz ayı ihracatı olan 408,3 milyon doların bile üstünde. Yani gerçekten büyük bir başarı var ortada!

Bu duruma neden başarı diyoruz?

Hemen söyleyelim: Lafta adeta İsrail’e ateş püsküren bir ülke liderine karşılık ihracat bu kadar nasıl artmış olabilir? İşte başarı tam da burası...

Hatta yeni yılın ilk günü Galata Köprüsü’nde İsrail’i protesto gösterisi düzenleniyor. Sanırım ihracat rakamlarını görseler, İsrail ile ticaret başarısını kutlama gösterisi olacaktı.

Hatta Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan Türkiye sermaye sahiplerini bile tehdit ediyor: Ve diyor ki “Sermaye sahipleri ayağını denk alsın.”

Acaba diyorum, Bilal Erdoğan bu ihracat artışını önceden haber alıp mı bu tehditte bulundu. İyi ama o zaman Ticaret Bakanı Ömer Bolat neden kendi Bakanlığı’nın rakamlarının tam tersi açıklamalarda bulundu?

Ya Bilal Erdoğan ya da Ömer Bolat... İkisinden biri ama hangisi?

KOLA & HAMBURGER BOYKOTU GİBİ

Hatırlarsanız şu boykot işi çıktığında “Kola, hamburger boykotu ile Milleti uyutuyorlar” demiştim.

08 ve 11 Kasım günleri bu konu hakkında iki yazı kaleme almıştık. Ve bu boykot hareketi ile İsrail’e karşı gerçek hiçbir adımın atılmamasının üstünün örtüldüğünü anlatmıştık.
Benzer bir olay 01 Ocak günü Galata Köprüsü’nde yapılan gösteri ile sergilendi. Görünüşte İslami bir hareket ile yapılan gösteri meğerse aralık ayındaki İsrail’e yapılan ihracat artışının örtüsü olmuş.

Kısaca İsrail Filistin’i vurdukça Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracatın arttığını görüyoruz. Ama meydanlarda, ekranlarda İsrail’e karşı belki de en sert cümleleri yine bizim iktidarımız-liderimiz kuruyor.

Ve bir Millet bu şekilde avutuluyor.

İbrahim Kahveci / Karar

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Erdoğan: İsrail'le artık yoğun ticaret ilişkimiz yok..

Erdoğan: İsrail'le artık yoğun ticaret ilişkimiz yok..

24-04-2024 - GÜNCEL

Ak Partili önemli isimden İsrail'le ticarete skandal savunu!

Ak Partili önemli isimden İsrail'le ticarete skandal savunu!

21-04-2024 - GÜNCEL