Onlarca üst düzey İsrailli subay Hamas’ın elinde...

İsrail rejiminin, Hamas’ın elindeki onlarca esir subayın kimliklerini gizlemeye çalıştığı ve onları sivil olarak gösterdiği bildirildi.

FİLİSTİN - 24-04-2024 19:17

Onlarca üst düzey İsrailli subay Hamas’ın elinde...

Filistin direniş hareketi Hamas'tan bir kaynak Katar'dan yayın yapan el-Arabi el-Cedid'e bugün yaptığı açıklamada, örgütün Gazze Şeridi'nde 30 kadar İsrailli subay ve Şin Bet görevlisini esir tuttuğunu söyledi.

Söz konusu kaynak, "Hareketin elinde sadece 7 Ekim'de yakalanan, askeri birliklerden ve bazı son derece hassas askeri bölgelerden yaklaşık 30 subay ve Şin Bet görevlisi var" dedi.

"Özellikle bu kişilerin işgalin elinden uzakta, yüksek güvenlikli yerlerde olduklarını ve onlara hiçbir koşulda ulaşmanın mümkün olmadığını" belirten kaynak, Benyamin Netanyahu ve hükümetinin "bazı esirlerin kimlikleri" hakkında halkından bilgi sakladığını da sözlerine ekledi.

Kaynak, bu gizlemenin, "muharip güçlerin saflarında öfkeyi kışkırtmaktan kaçınma" çabalarının bir parçası olduğunu söyledi. Aynı kaynak, İsrail'in esir müzakere ekibindeki askeri temsilci Nitzan Alon'un Netanyahu'nun bu konudaki "gevşekliği" karşısında hayal kırıklığına uğradığını da sözlerine ekledi.

İsrail hükümeti Gazze'de 129 İsraillinin esir tutulduğunu açıklamıştı.

Kaynağa göre İsrail, kasım sonundaki esir değişiminden sonra Gazze'de kalan esirlerin sayısını tam olarak bilmiyor. Kaynak, Tel Aviv'in "bazı askerleri ya da subayları sivil olarak göstererek, görüşmeler sırasında onlar için pazarlık yapma maliyetini düşürme" stratejisinin bir parçası olarak esir askeri yetkililerin sayısını belirtmediğini de vurguladı.

Kaynak ayrıca, İbrani basınında çıkan sadece 20 esirin hayatta olduğu ve Hamas'ın Kahire'deki son ateşkes görüşmelerinde 40 yerine sadece 20 esirin serbest bırakılmasını önerdiği yönündeki haberleri de yalanladı.

Ateşkes görüşmeleri, İsrail'in Hamas'ın ana şartlarını defalarca reddetmesi nedeniyle çıkmaza girmiş durumda ve direniş grubu bu şartlara sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor. Bu şartlar arasında savaşın sona erdirilmesi ve kalıcı ateşkes, tüm askerlerin Gazze'den çekilmesi, yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve şeridin yeniden inşası yer alıyor.

Kaynak, "İşgal’in esirleri kurtarabilmesinin tek yolu ciddi müzakereler ve ardından ateşkes ve yeniden yapılanmaya tam bağlılıktır." dedi.

Ayrıca, direnişin savaşmaya devam ettiğini ve yenilmediğini de belirten kaynak, "Direniş hâlâ iyi durumda ve operasyon alanındaki entegre yapılar içerisinde disiplinli bir şekilde kontrolü elinde tutuyor." dedi.

İsrail defalarca güneydeki Refah kentinin Hamas'ın son kalesi olduğunu iddia etti ve son derece kalabalık olan bu kente yönelik bir operasyon planlayarak ciddi bir insani felaket tehdidinde bulundu.

Kaynak ayrıca, Hamas'ın üst düzey lideri Yahya Sinvar'ın bazılarının iddia ettiği gibi "gerçeklikten soyutlanmadığını" ya da Gazze'deki tünellerde saklanmadığını vurguladı.

Kaynağa göre Sinvar, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın bazı savaşçılarıyla bir araya geldi, çatışmaların yaşandığı bazı bölgeleri "teftiş etti" ve "hareketin lideri olarak sahadaki çalışmalarını yürütüyor."

YDH

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Direniş Ekseni Cephesi'de son gelişmeler...

Direniş Ekseni Cephesi'de son gelişmeler...

01-05-2024 - FİLİSTİN

Filistin bayrağı açıp Dabke dansı yapmıştı: Şampiyon Necmettin Erbakan Akyüz'e Avrupa'dan madalya tehdidi

Filistin bayrağı açıp Dabke dansı yapmıştı: Şampiyon Necmettin Erbakan Akyüz'e Avrupa'dan madalya tehdidi

30-04-2024 - FİLİSTİN