Anketten çıkan çarpıcı sonuç: Türk halkı İsrail'le ticarete karşı...

GÜNCEL - 15-01-2024 20:15

Anketten çıkan çarpıcı sonuç: Türk halkı İsrail'le ticarete karşı...

Gazze'de yaşanan insani krize ve Ankara'nın İsrail'e yönelik sert tepkilerine rağmen, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin arttığı ortaya çıktı. Bu durum, Türk halkının büyük tepkisini çekti. Anketlere yansıyan verilere göre Türk halkının ezici çoğunluğu, böyle bir ortamda İsrail'le ticaret yapılmasına karşı.

Galata'da düzenlenen ve "Soykırımı durdurun" çağrısında bulunan mitingde sergilenen ortak duruşa rağmen, Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerinin devam ettiği görülüyor. Özellikle çelik ve gıda gibi stratejik ürünlerin satışının sürdürülmesi, hükümet çevrelerinin daha önce dile getirdiği azalma iddialarının aksine bir tablo ortaya koyuyor.

BAKANIN AÇIKLADIĞI RAKAMLARLA DIŞ TİCARET VERİLERİ ÇELİŞİYOR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın, İsrail ile ticaretin geçen yıla göre yüzde 50 azaldığını belirtmesine rağmen, dış ticaret verileri bu iddiaları yalanlar nitelikte. Kasım ayında 319 milyon dolar olan İsrail'e ihracatın, aralık ayında 430 milyon dolara yükseldiği ve yüzde 34.8'lik bir artış gösterdiği belirlendi.

HALKIN YÜZDE 71'İ KARŞI

Yöneylem Araştırma'nın yaptığı anket sonuçlarına göre, Türk vatandaşlarının yüzde 71,1'i Türkiye'nin İsrail ile ticaret yapmasını yanlış buluyor. Bu oran, hükümetin politikaları ve kamuoyunun beklentileri arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Yüzde 23'lük bir kesim ise bu ticareti doğru bulurken, yüzde 5,1'lik bir kesim ise fikir beyan etmedi.

Bu durum, Gazze'deki insani krize karşı Türkiye'nin gösterdiği sert tepkiler, ticaret politikalarıyla uyumlu olmadığı için eleştiriliyor. Vatandaşların büyük bir çoğunluğunun bu ticareti yanlış bulması, hükümetin bu konudaki politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini işaret ediyor.

Karar

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Erdoğan: İsrail'le artık yoğun ticaret ilişkimiz yok..

Erdoğan: İsrail'le artık yoğun ticaret ilişkimiz yok..

24-04-2024 - GÜNCEL

Ak Partili önemli isimden İsrail'le ticarete skandal savunu!

Ak Partili önemli isimden İsrail'le ticarete skandal savunu!

21-04-2024 - GÜNCEL