DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Harun Yılmaz
Harun Yılmaz
Giriş Tarihi : 15-04-2022 22:54

Müslüman Mahallesinde Domuz Eti Satılıyor mu? -1-

Şu atasözünü aklınızda tutarak okuyun bu yazıyı; “Hükümdar yol vermeden, eşkıya yol kesemez.”

2004 yılında, İzmir’de domuz etinden yapılan çiğköfte yiyenlerin trişinozis hastalığına yakalanmışlardı. Ama işin ilginç yanı, ülkemiz bir Müslüman mahallesi ve mahallemizde domuz üretim çiftliği ve domuz eti satışı yok.

Bu konuda CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in soru önergesine Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın verdiği yanıt, 9 yılda 366 kişinin domuz etinden rahatsızlandığını ortaya koydu.

(9.12.2012 - https://www.sabah.com.tr/yasam/domuz-etiyle-cig-kofte-yapmislar-2292662)

Peki Türkiye’de domuz üretim çiftliği var mı?

Aslında ruhsatlı çiftlik yok, ama ruhsatsız çok...

Tarım Bakanlığı’na göre Türkiye’de ‘ruhsatlı’ domuz çiftliği yok. Ancak ruhsat almamış 5 çiftlikte, 2.252 domuz var; İzmir’de iki çiftlikte bin 600; Mersin, Antalya ve Kırklareli’ndeki birer çiftlikte ise toplam 652 domuz bulunuyor.
İddialara göreyse Türkiye’de 80 kadar kaçak çiftlikte, yılda bir milyon civarında domuz üretiliyor ve bunlar kaçak olarak normal kesimhanelerde kesiliyor. (28.09.2009 - www.gidahareketi.org)

Türkiye’de, Antalya’da 2 adet ve İzmir’de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet kayıtlı, yani ruhsat almış domuz çiftliği bulunuyor.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu’nun "domuz çiftliklerine" ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine, “Domuz çiftliklerine belediyeler tarafından ruhsat verilmekte olup, ülkemizde, Antalya’da 2 adet ve İzmir’de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet kayıtlı domuz çiftliği bulunmaktadır.” cevabı verilmişti.

https://www.haberler.com/guncel/turkiye-de-kayitli-domuz-ciftligi-sayisi-4-5655069-haberi/#:~:text=T%C3%BCrkiye’de%2C%20Antalya’da,adet%20kay%C4%B1tl%C4%B1%20domuz%20%C3%A7iftli%C4%9Fi%20bulunuyor

Tarım Bakanlığı’na göre Türkiye’de ‘ruhsatlı’ domuz çiftliği bulunmuyor olmasına karşın, iddialara göreyse Türkiye’de 80 civarında kaçak çiftlikte, yılda bir milyon civarında domuz üretiliyor ve bunlar kaçak olarak kesimhanelerde kesiliyor.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/turkiye-deki-domuz-ciftliklerinin-son-durumu-11524300

İlahiyatçı Yazar Reşit Haylamaz’ın 1996’da hazırladığı 260 sayfalık, Türkiye’de ‘Domuz Gerçeği’ kitabında 24 il ve ilçede 87 domuz çiftliği bulunduğu bildiriliyor.

Bunun yüzde 56’sı İstanbul, Tekirdağ ve Eskişehir’de yer alıyor.

Bugün ülkemizde, Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Bilecik, Erzincan, Adana, Denizli, Bursa (Karacabey,Ertuğrul köy, Hançerli Köy, Çınarlı Köy) Burdur, Gökçeada, ızmir (Menemen, Kısıklı Köyü) Balıkesir, Afyon(Emirdağ), Kütahya, ıstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Acımaşlı köyü, Habibler, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Cendere, Halkalı, Polonezköy, Zeytinburnu, Çorlu) olmak üzere 80’nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet göstermektedir. İstanbul Sütlüce Belediyesi domuz kesimhanesi en bilinenidir.

Kitaptaki bilgilere göre; Müslüman mahallesi olmayan İsrail’de domuz eti satımı kanunen yasak. İsrail’de domuz eti satarken yakalanan bir kişiye 12 ile 16 yıl arasında hapis cezası veriliyor.

http://www.gidahareketi.org/Turkiye-de-Kac-Domuz-Ciftligi-Var--225-haberi.aspx

Çiğ kırmızı et ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması ve işlenmesi ile ambalajlama, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak amacıyla, 07.07.2006 tarih ve 26221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, “Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği’ne göre, 4’üncü maddenin ç beninde “Diğer kasaplık hayvanlar: Domuz, yaban domuzu, at ve tavşanı…” ifadesi açıkça yer almaktadır.

Aynı tebliğin EK-1’inde, ülkeye sokulabilecek domuz eti kıymasının yağ oranı % 30, kolajen/et protein oranı % 25 olarak belirlenmiştir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/07/20060707-12.htm

31.07.2021 tarih ve 31554 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Bosna Hersek Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” ile Bosna Hersek’ten, GTİP (gümrük tarife istatistik pozisyon) numaraları belirtilen ürünlere 0 (sıfır) gümrük vergisi uygulanarak, 2.000 ton domuz, at ve eşek sakatatları ithal edilebilir, ülke içinde nakliyesi, pazarlaması, satışı yapılabilir bir hâle getirilmiştir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/07/20210731.pdf

Sadece Bosna Hersek mi?

Moldavya’dan da 500 ton domuz eti, süt ve süt ürünleri, tereyağı, yumurta, reçel, pasta, meyve suyu ve çakal eriği ithal edeceğine dair karar 7.12.2016 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştı.

https://odatv4.com/guncel/turkiye-500-kilo-domuz-etini-ne-yapacak-1412161200-105756

01.08.2021 tarihinde yürürlüğe giren bu tebliğde kontenjan açılan ürünlerden ikisinin GTİP numarasına baktığımızda, tarifede, gümrük vergisi ve mali yükümlülükleri 0 olarak belirlenen bu ürünlerin ne olduğunu görebiliriz;

02.06: Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatı (taze,soğutulmuş veya dondurulmuş):
https://www.gumruk.com.tr/02/gtip?ID=02.06>ip=sigir-domuz-koyun-keci-at-esek-katir-veya-bardolarin-yenilen-sakatati-(tazesogutulmus-veya-dondurulmus)

17.02: Diğer şekerler (kimyaca saf laktoz, maltoz, glikoz ve fruktoz dahil) (katı halde); ilave aroma veya renk verici maddeler katılmamış şeker şurupları, suni bal (tabii bal ile karıştırılmış olsun olmasın); karamel…
https://www.gumruk.com.tr/17/gtip

İşte tam bu noktada, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Bosna-Hersek’ten vergisiz ithal edilecek ürünler arasında yer alan domuz, at, eşek eti ve sakatatı konusunu, TBMM’ye sunduğu soru önergesine, o günkü Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Türkiye’nin ithal ettiği at eti, eşek eti, domuz eti de yoktur.” cevabını vermiş; Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise, hayvan ve bitki sağlığı yönünden kontrolün Tarım ve Orman Bakanlığı’nda diyerek, topu oraya atmış, veriler açısından da TÜİK’i işaret ederek, “Beni zora sokmayın, gidin oradan bakın işte…” demeye getirmişti. Bakan Muş’un verdiği cevap özet olarak, “Bu konuda kanun çıkardık diye, ithal edip, milletimize yedireceğiz demedik herhalde…” şeklinde olmuştu.

Bu arada Ticaret Bakanı’nın işaret ettiği TÜİK’e baktığınızda, hiçbir veri elde edilememektedir.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise soru önergesinde, aslında son derece net, cevabı basit, dallandırılıp budaklandırılmaya gerek olmayacak şeffaflıkta bir soru soruyor; “At, eşek ve domuz eti ile sakatatları ithal ediliyor mu, edilmiyor mu?”

Gürer, bu konuda tek net yanıt verenin ise, Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker olduğunu ifade ediyor. O dönem, bir soru önergesine Mehdi Eker, 2003-2006 yılları arasında toplam 156 ton domuz eti ve domuz eti ürünleri ithalatı yapıldığı cevabını vermişti.

https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/bakandan-at-esek-ve-domuz-etine-kacamak-yanit-1897199
Bu yazıyı, buraya kadar okuduysanız, şu soruyu bağıra bağıra sormalısınız; “Türkiye’nin et ihracatında domuz etinin payı

ne kadar?”

Cevap: SIFIR ton.

Başka bir soru daha sorabilirsiniz aynı ses tonuyla; “İç üretimin ihracatı olmadığı hâlde, üstüne bir de ithal ediliyorsa, kim yiyor lan bu domuz etini ve ürünlerini?”

Cevap: Aynaya bakın!

Peki Müslüman mahallesi olan, Osmanlı artığı bu ülkede, nasıl olabiliyor bu işler?

Baştaki atasözüne tekrar bakın.

Bir sonraki yazıda, bir hikâye ile devamı gelecek inşallah.
 

NELER SÖYLENDİ?
@
Harun Yılmaz

Harun Yılmaz

DİĞER YAZILARI Yirmibeş Kuruşun Hikâyesi... Yine Bir Ramazan, Yine Bir Sahurun Vakti Filistin, İsrail Ekseninde Türkiye... Bizi İsrail Değil, Ebu Ubeyde Mahvedecek! Prof. Dr. Kâbus Süleyman Salih Zoroğlu ve Hucurat 6 Daldan Dala Bir Toplumuz! Pacta Sund Servanda; Ahde Vefa.. Ey İnsan! Sana Verdiğim Evladı İnşa Et! DSÖ’nün Dişine Kan Değdi Bir Kere!-2 Yeni Dünya Düzeni Projesinin Üç Ayağı... Yitik Bir Meziyetimiz; Dürüstlük ve Hakkaniyet Diyarbakırlı Hacının Şeytanla Arkadaşlığı ve Şeytanın İnsana Düşmanlığı... Geldiğimiz Nokta! Allah'ın Teveccüh Ettiği Bir Müslüman Olmak LGBTQ+ Dayatmasına Karşı Aileyi Korumak Müslüman Mahallesinde Domuz Eti Satılıyor mu?-2 Ben, Dr. Orhan Koyuncu; Zırhlı Memurlarla Eşit Can Güvenliği Hakkı İstiyorum.. DSÖ’nün Dişine Kan Değdi Bir Kere -1- Engelleri Aşanlar, Engeline Takılanlar... Müntehir Enes Kara ve Ülkemin Mal Bulmuş Mağribileri.. Küfrün İhsanı Olmaz.. Müşfik Bir Millet(tik) Biz; Ne Oldu Bize? Zaman Çok Kısa; Ye, İç, Gül, Oyna… Bir Daha mı Geleceksin Dünyaya? Koronavirüs, Hastalık Değil, Servetin El Değiştirmesi Aracı Olabilir mi? Sahurun Vakti.. Abid Özmen, Sevda Kuşun Kanadında ve Bilderberg Toplantısı Her İnsan, Yapmadığı Tüm İyiliklerin Suçlusudur* Ziyanda Olan Kitlelerdir, Şahsiyetler Her Zaman Kazanır Yine Bir 24 Kasım Daha Geldi... Conseil Français Du Culte Musulmane veya Müslümanların Birlik Sorunu Türkiyeliler Defolsun! Baba Ne İşe Yarar?* Toplumsal Cinsiyet Eşitliği - STK'lar Uyanıyor mu? Atam Lut Gibi Bir Mürteciyim Ben! Dünyanın Öbür Ucundaki Kardeşlerimizin Ayağına Diken Battı LGBT’nin Onur Yürüyüşü İnsan Birey midir, Şahsiyet midir? Dilin Kavramsal Bütünlüğünün Bozulması Hac mı, Panayır mı? İnsan Bu! Yaprak Misali: Ya Şimale Savrulur Ya Kıbleye Eğilir! Pacta Sund Servanda İdam Cezası Neden Getirilemez? Sırat Köprüsü Nerededir, Bilir Miyiz?
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA