DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Mehmet Deveci
Mehmet Deveci
Giriş Tarihi : 13-12-1901 23:45

Mayası Bozuklardan Eyleme

 


Maya Takvimine göre 21 Aralık’ta Kıyamet kopacakmış. 
Buna benzer varsayımlar, iddialar, kehanette bulunmalar zaman zaman olan şeyler. Bazen çıkıp Dünya’ya bir kuyruklu yıldızın çarpacağını veya çeşitli tarihlerde olağan üstü olayların olacağını güya gaybdan bildirmeye çalışanlar oluyor. Sonra o tarih geçince kimse bir şey olmamış gibi hayatına devam ediyor. O düşünceye aklını ve mantığını bağlayanlar hariç.

Kehanette bulunmak mantıklı bir kehanet midir!?

Kehanette bulunmak hiçbir mantıklı düşüncenin ürünü olamaz. Çünkü her zaman iki ihtimalli bir seçenek vardır önünüzde. İddianın sonuna konulacak “ belki”, “tahminen” gibi cümleler bir durumu kurtarma cümleleri olarak sunulabilecekken, bu iddiayı ya da tezi savunan, bir takvim ya da dini düşünce ise bu seçenekte ortadan kalkıyor haliyle. “Şu kıyamet kopsa da haklı çıksak” mantığı daha ağır basıyor. 
Hava durumlarını sunan sunucular şunu der: “Bir haftalık hava tahmin raporu.” Mayalar da olaya böyle mi yaklaşıyor yoksa “ bu iş kesin abi!” şeklinde bir beklentileri var mı iyice araştırılması gereken bir konu.


Ya Koparsa

Diyelim ki kıyamet koptu, zaten kıyametin kopmasıyla geride bir şey kalmayacağından dolayı bu haklılık kimseye bir fayda sağlamayacak. Ama yanılgı şimdiye kadar olmuş, olabilecek tüm doğrularını da bir anda itibarlaştıracak. Gerçi Mayalar bu aşamadan sonra altın çağın başlayacağını düşünen insanlar ve kıyametin kopmayacağı yerlere göç ettikleri gazetelerde rastlanan haberler arasında. “Hani olur da koparsa kıyamet! Göç ettiğimiz beldelerde de bizi yakalarsa “ korkusu da yok gibi.
“Ya hu kardeşim varsın kopmasında biz haksız çıkalım.” diyecek kimse de yok sanırım ortada.

Kesin bu arkadaşlar Nasrettin Hoca'dan ciddi şekilde etkilenmişler. Ya koparsa…

Kıyametin Kopmamasına üzülmek

Bu düşünceye sahip olan kimseler, yani mayalılar bu iddianın gerçek olmamasına elbette ki üzülecekler. “Tüh ya hu kıyamet kopmadı” türlü dertleşmeler de olacaktır eminim çay sohbetlerinde. Ya da küçük bir hesap hatası olduğunu, seneye olabileceğini ve bu yanılgıda da bir hayır olabileceğini düşünebilirler, kim bilir.


İnançlı çocuklar

 

Bizler inançlı kişileriz, dünyadan öte hepimizin şahsi kıyametleri olduğuna inanan ve bunu zaafımız olarak yaşayan insanlarız. “Ama daha var” cümlesini de kendimize sıkça sunarız. Yani mayalar aslında birazda şurdan kaybediyor: 21 Aralık çok erken abiler ! Hani arada beş on sene olsa taraftar toplayabilirler, platonik olarak da arkalarında durabilirdik .

Velhasılı kelam :

Allah kimseyi mayası bozuk veya mayası tutmayanlardan etmesin.

Formun Üstü

Formun Altı

 


NELER SÖYLENDİ?
@
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA