DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Vedat Kahyalar
Vedat Kahyalar
Giriş Tarihi : 03-09-2020 15:12

Gençler Kime Oy Verecek?

Bireyin gençlik dönemi; fiziksel, psikolojik ve sosyal erişiminin tamamlandığı, çocukluktan çıkıp yetişkinliğe geçiş dönemidir.

En güzel hayallerin kurulduğu, geleceğin planlandığı, eğitim sürecinin yoğun yaşanıp sonuçlandığı hayata hazırlanma dönemidir gençlik.

Gençler geleceğimizdir. Ülkemizin büyüme ve gelişme yönü, gençliğe harcadığımız enerji ile doğru orantılıdır.

Uygulama odaklı, iyi bir eğitim sistemi ile bunu uygulayabilecekleri iş fırsatları, onların en önemli hedefleridir.

Eğitimini ve biyolojik gelişimini tamamlamış bireyin önünde iki tane yaşamsal hedefi vardır; İyi bir iş fırsatı ve evlilik.

Eğer bunlar eksik ise ne mutluluk kalır ne de umutlar.

Geleceğimiz olan gençliğimizin durumu nedir? Beklentileri, inançları, bakış açıları nelerdir?

Ülkeyi yönetenler bunları bilmek ve var ise problemleri çözmek zorundadır!

Önümüzdeki süreçte siyasetin rotasını da bu gençler çözecek. 5 milyon genç ilk defa oy kullanacak. Bu ciddî bir rakam! Dolayısıyla gençlerin ciddiye alınıp problemlerinin çözülmesi, seçimlerin de kaderinin belirlenmesinde rol oynayacak.

Unutulmamalıdır ki önümüzdeki sürecin belirleyicileri Y ve Z Kuşağı olacaktır.

2019 yılı verilerine göre:

X kuşağının toplam nüfusu 16,2 milyon, Y kuşağının toplam nüfusu ise yaklaşık 21,9 milyon kişiden oluşuyor.

Z kuşağına mensup olanların miktarı ise 21 milyona dayanmış durumda. Kalan 22 milyon civarında ise 60 yaş ustü nüfusumuz var.

Yukarıdaki veriler; nüfusun yarışını oluşturan, Y ve Z kuşağının seçimlerde açıkça belirleyici olacağını gösteriyor.

Şimdi aşağıda Yeditepe Üniversitesi ile MAK Danışmanlık işbirliğiyle yapılan ve bu iki kuşağın yer aldığı gençlerle yapılan önemli araştırmaya göz atalım.

Araştırma 13 Temmuz ile 20 Ağustos tarihleri arasında, 18-29 yaş grubu gençlerle gerçekleştirilmiş.

Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa, YURT DIŞINA gitmek ister misiniz? Sorusuna gençlerin yüzde 76,2’si "evet kesinlikle giderim" cevabını verirken, yüzde 14’ü ise “Evet ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem” cevabını verdi. Kalıcı olarak bir başka ülkenin vatandaşlığı verildiğinde “Evet terk eder giderim” diyenlerin oranı yüzde 64 olurken, sadece yüzde 14’ü “Ülkemde kalırım” cevabını verdi.

DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN YURT DIŞINI İSTİYORLAR

“Hangi ülkede yaşamak istersiniz?” sorusuna yüzde 43 ile Avrupa ülkeleri başı çekerken, yüzde 39.8 ile ABD/Kanada yüzde 14.8 ile de İskandinav ülkeleri takip ediyor.

“Neden başka bir ülkede yaşarsınız” sorusuna ise gençlerin yüzde 59’ü, “Daha iyi bir gelecek” cevabını verirken, yüzde 14.6’sı “Daha huzurlu hayat” yüzde 6’sı ‘adalet/eşitlik’ ve yüzde 20.4’ü ise ‘diğerleri’ cevabını verdi.

EN ÇOK HANGİ SOSYAL MEDYA MECRASINI KULLANIYORLAR?

Yapılan araştırmaya göre gençler yüzde 34 ile en çok instagram kullanıyor. Instagramı yüzde 30 ile Twitter, yüzde 15 ile Facebook takip ediyor. Gençlerin yüzde 58.6’sı haberi sosyal medyadan takip ederken, bunu yüzde 21 ile TV kanalları, yüzde 15 ile basılı gazeteler takip ediyor.

YÜZDE 77.6’SI TORPİLİN YETENEKTEN DAHA ETKİLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Araştırma kapsamında sorulan “Sizce Türkiye’de işe girebilmek için liyakat mi daha etkili yoksa torpil mi?” sorusuna yüzde 77.6’sı torpilin liyakatten daha etkili olduğu yönünde cevap verdi.

GENÇLERİN YÜZDE 50.5’İ MUTLU DEĞİL

Yapılan araştırmaya göre, “Hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz?”

Şeklinde soruya gençlerin yalnızca yüzde 18.2’si “Mutluyum” cevabını verirken, yüzde 23’ü “Hiç mutlu değilim”, yüzde 27.5’i ise “Mutlu değilim” cevabını verdi.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 23.5’i “Ne mutlu ne mutsuz sayılırım” cevabını verirken, yüzde 7.8’i ise ‘çok mutluyum’ cevabını verdi.

YÜZDE 26.2’Sİ MUTLULUĞU PARADA ARIYOR

Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından diğeri ise gençlerin “Mutlu olmak için öncelikli neye sahip olmak gerekir?” sorusuna verilen cevaplar oldu. Gençlerin yüzde 26.2’si mutlu olmak için öncelikle paraya sahip olunması gerektiğini belirtirken, yüzde 16.6’sı statü/kariyer cevabını verdi.

Gençlerin sadece yüzde 12.4’ü maneviyat ve yüzde 11.3’ünün ise aile yanıtını vermesi dikkat çekti.

Gençlerin yüzde 90’nına yakını büyüklerin kendilerini anlamadığını düşünüyor. Yetişkinlerin kendilerini anlayıp anlamadığı konusunda düşüncesi sorulan gençlerin yüze 42.5’i “Anlamıyorlar” cevabını verirken, yüzde 38.8’i ise “Az anlıyorlar” cevabını verdi.

Gençlerin sadece yüzde 9.4’ü yetişkinlerin kendilerini anladığını söylüyor.

ARKADAŞ ORTAMI KÖTÜ ALIŞKANLIĞA SEVK EDİYOR

“Size göre gençler arasında sigara, alkol ve uyuşturucu vb. alışkanlıkların artmasında en önemli etkenler nelerdir?” şeklindeki soruya araştırmaya katılan gençlerin yüzde 62.3’ü ‘arkadaş ortamı’ cevabını verirken, yüzde 13.9’u ‘merak’ yüzde 10.4’ü ise ‘aile ortamı’ cevabını verdi.

YÜZDE 82’Sİ KENDİNİ BİR DİNİ İNANCA SAHİP OLARAK TANIMLIYOR

Araştırmada 18-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 82’lik kısmı kendini bir dini inanca sahip olduğunu söylerken, yüzde 7.7’si ise hiçbir dine mensup olmadığını ifade ediyor.

“Sahip olduğunuz dini inancınız; Davranış/tutumlarınızı etkiliyor mu?” şeklinde soruya ise gençlerin yüzde 69.5’i “Bazen/ara sıra” cevabını verirken, yüzde 1.4’ü ise “Her zaman” yanıtı verdi.

Sahip olduğu dini inancın davranış ve tutumları üzerinde etkili olmadığını belirten gençlerin oranı ise yüzde 15.1 olarak öne çıkıyor. Arkadaş tercihinde din ya da mezhebin etkili olup olmadığı ile ilgili soruya gençlerin yüzde 88.7’si “Hayır, arkadaş tercihimde bunlar asla önemli değil’ cevabını verirken, tercihlerinde etkili olduğunu söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 5.2 oldu.

YÜZDE 11.7’SİNDE ‘AHİRET’ İNANCI YOK

Araştırmada, ahiretin varlığına ve yapılan her şeyden hesaba çekileceğine inanan gençlerin oranı yüzde 72.2 olarak karşımıza çıkarken, yüzde 11.7’lik bir kısım ise ahiretin varlığına inanmıyor.

“Namaz kılıyor musunuz?” sorusuna gençlerin yüzde 39’u “Haftada bir kere Cuma Namazı” cevabını verirken, yüzde 26.7’si ise “Bayram Namazı veya başka çok özel günlerde yılda birkaç kere” cevabını verdi. “Hayır, hiç namaz kılmıyorum” cevabını verenlerin oranı yüzde 17,8 olurken, ‘5 Vakit namaz kılıyorum’ diyenlerin oranı ise yüzde 14’de kaldı.

GENÇLERİN YÜZDE 74’Ü SİYASETLE İLGİLİ

“Türkiye’deki siyasi partilerden herhangi birinin gençlerin sorunlarını çözme konusunda yeterli politikalar üretebildiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna gençlerin yüzde 77.9’u “Hayır hiçbir parti yeterli politika üretmiyor sadece üretiyormuş gibi görünüyor” cevabını verdi.

Siyasetle ilgisi sorulan gençlerin sadece yüzde 19’u ilgisiz olduğunu belirtirken, yüzde 60.6’sı ara sıra yüzde 14.1’i ise her zaman ilgili olduğunu ifade ediyor.

Geleceği planlayanların, geleceğin aktörlerini iyi tanımaları gerektiği çok açık.

Gençler kime oy verecek sizce?

NELER SÖYLENDİ?
@
Vedat Kahyalar

Vedat Kahyalar

DİĞER YAZILARI Yahudileşme Ne Demektir? Seçim Sonuçlarının Mesajı Ve İnsanlar, Tercihleri İle Kaderlerini İmzalar Dünyayı Aldatıyorlar... Her Millet Kendi Kaderini İnşaa Eder Müslüman Coğrafyanın Ortak Halleri... Her şey Bittiğinde Nasıl Hatırlanacağız. Uyanmak İçin Ne Bekliyoruz? Kötülükler Kınamakla Azalır mı? Filistin'in İşgâl Edilme Nedenleri Unutacaksınız Kısa Zamanda... Depremin Ardından... Ülkenin Geleceği Kaçıyor! Sınıfta Kalan İslam Coğrafyası.. Geri kalmış ülkeler ne yapıyor? Kalkınmış ülkeler ne yapıyor? Vakti Boşa Harcanan Türkiye Ya Düzeleceğiz, Ya da Allah Düzgün İnsanları Getirecek! Dua Hakikat Arayışı Nefretizm Yayılıyor  Dua yanlışların Üzerine Şal Gibi Serilir mi? Turnusol Ebabil Kuşları İsral'i Taşlar mı? Siz, Neredesiniz? Yahudileşme Eğilimi... Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılı Kutlu Olsun.. 2 Milyar Müslümanın Başı Önde... Kahrolsun İsrail... Medeniyetler Çatışması mı? Şeytanın Saldırıya Geçmesi mi? Hamas ve Filistin Kazandı... Dualarımız, Desteğimiz Filistin'ledir... Kapatsınlar Dükkanlarını, Toprak Onların Üzerini Kapatmadan ! Her Şey İki Kavramda Gizli: Sorgulayan Akıl ve Üretim. Her Gün Biraz Daha Azalıyoruz.. Neden Bazıları Çok Sevilir? Yeryüzü, Bozguncuların Hedefinde... Kimi Örnek Almalı? Ne Yaşıyoruz Biz? Müslüman Aydının Sorumlulukları Yok mu? Bu Gidiş Nereye? Bilgi Hayatımızın En Önemli Gıdasıdır Müslümanlar Aklı Terk Ettiklerinde Geri Kaldılar Kapitalizm ve Dinlerle İlişkisi Her Gün Aşura, Her Yer Kerbela Adaletin ölmesi, kralın ölümünden daha önemlidir.. Hedef bu muydu ? İlk Düğmesi Yanlış İliklenmiş İslam Dünyası.. Ekonomik Görünüm ve Maaş Adaleti.. Türk Halkı Seçtiklerinden Ne Bekliyor? Yabancı Kaynak Gelir mi? ​​​​​​​ Adana'nın Uyuşturucu İle Sınavı... Kurbanımızı Yapaylaştırmayacağız... Ülkemizde, Kimler, Neler Talep Eder? Seçimin Ardından Müslüman Olmak Kolay mı? Siyasal İslam Nedir? Seçimin Düşündürdükleri.... AK Parti'nin Demokrasi İle İmtihanı... Kime Oy Verelim? Siz Müslüman Olmayı Ne Zannediyordunuz? Yaratıcı'nın Gücü Karşısında Diz Çökmeli İnsan! Pıcasso ve Guernıca Tablosu Süte Su Katan Adam Ve Eşi... Artık Yetmez mi? Ak Partinin Zor Seçimi Çağın Farkında ve Yanında Olmak Depremler, Suistimaller, Kurumsallaşma ve Kaybolan Gelecek... Müslüman milletlerin kaderi eziklik ve cehalet olamaz.. Tarihe Nasıl Bir Deprem Hikayesi Bırakacağız? Hatay ve Samandağ Ziyaretinden... Depremle Yanan Kalplerimizi Akılla Söndürmek.  Afet ve acil durum bakanlığı kurulmalı... İslam Dünyası Yönetimde Neyi Modelliyor? Halife Ömer Bin Abdülaziz Dönemi... Yozlaşma... Tv ve Sosyal Medya Eliyle Yok Edilen Değerler.. Umrenin Ardından Biz Bunlara Layık mıyız? Seçimleri mi, Allah’ın Rızasını mı Kazanmak? Millet İttifakı Seçimi Kazanabilir Mi? Algıların Olguların Önüne Geçirilmeye Çalışıldığı Bir Ülke Olmamalıyız... İran'da Neler Oluyor.... Ortadoğu Neden Dünyanın En Hareketli Bölgesidir? Sanayi Devrimi Ve Türkiye Beyoğlu Patlamasının Ardından... Pamuk Politikamız Çiftçiyi Ne Zaman Mutlu Edecek? Doğrular Ortadayken, Gereği Neden Yapılmaz ki? Yerli Otomobıl TOGG 2023 Seçimleri... Yıllardır 8 ile 10 Bin Dolar Arasında Takılıp Kaldık... Masa Üzerindeki İki Dosya... Hayvancılık Tehlikeli Günler Yaşıyor... Dünyanın Yükselen Yıldızı: Şanghay İşbirligi Örgütü Aklınızı Ne Oranda Kullanıyorsunuz? İnsanın En Önemli Sınavı: Seçme Hakkı.. Beyin Gücü mü, Beyin Göçü mü? İslami Yönetim Modeli Tarlada Balık Üretimi... İçi Hazine Dolu Mağara ve Ejderha Öyküsü Çapsızlık, Kıskançlık ve Mobbing Mahalleyi Terk Etmek... Unutulmaz Bir Anı, Bir İnsan Kaynakları Rezaleti... Toplumun Evrensel Değerlerle Alakası.. Hayal Kırıklığı... Bu Ayıplı Üretim Günleri Ne Zaman Aslına Dönecek? Başka Türkiye Yok! Modern Dönemlerde Değişen Taleplerimiz... İslam’ın, İnsanlığın Sorunlarına Çözüm Modelleri Nedir? Kötü Sınav Veriyoruz. Dünya Beşten Büyük, Ya Türkiye? İslam ve Yönetim İlişkisi.. Boş Vitesle Giden Ekonomi Bu Gidiş Nereye? / Fe eyne tezhebun.... Suriye İle Resmen Görüşmek İçin Ne Bekleniyor? Sizden İstediğim Yakınlarıma Sevgidir... Afganistan Laboratuarı Küresel Isınma Geliyor... Türkiye Yanıyor, Kurtarma Yetersiz. Gadir Hum Ve Yürüyen Kuran... İbadetler Yanlışı Örtmez! Ne Olacak Bu Muhafazakarların Hali... İhtiyaçlar Sınırsız Değildir... Türkiye’nin Vizyonu... Yepyeni bir Hikayemiz Olmalı.. Milletin Gelirleri Millete Eşit Ve Adil Dağıtılmalı.. Dini Tanınmaz Hale Getirerek Başarı Kazanmak... Çocuklar Terk Etmeyin Bu Ülkeyi!.. İslamofobi Suriyeli Sürünüyor, Petrolü Çalınıyor, İsrail Şirazeden Çıkıyor Siyasetin Vizyonu İle Halkın Gelişmişliği Aynı Çizgide.. Biyoemperyalizm- Resetlenen Dünya.. Hamasetle Değil Bilimle... Dost Acı Söyler İnsanlığa İhanet Edenler... Dünya’nın Bütün Müslümanları ARGE Yapın... Ülkelerin Kaderi Neye, Kime Göre Belirleniyor.. ABD Suriye'de Başardı mı? Doğalgaz Serüveni Ve Adana.. Gençliğin Çığlığını Duyuyor Musunuz? Balık Bilmezse Halık Bilir 2021'de Heyecan Verici Bir Hikayemiz Olmalı... Türkiye'de Kumara Bu Aşırı İlgi Neden? Türkiye'de İnsan Gelişimi Neden Çok Yavaş? Aklınıza Gözünüz Gibi Bakın... Coronanın Bizden Aldıkları / Kattıkları.. Türkiye'nin Stratejik Üstünlüğü Önemsenmiyor Mu? Bir Şey Değişti, Türkiye Değişti En Hakiki Dost Samimiyettir... İhtisaşlaşma, Uzmanlaşma Çağı Ve Bir Anı Yeni Ekonomik Program Gençlik Giderse Ne Hale Geliriz? Lâyık Olmayan Birine Görev Vermek Zulümdür! Bugün Günlerden Hüseyin/Kerbela Dünya İnsan Yetiştirme Savaşı Veriyor! Ya Biz? Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz? Yeni Gençler Ne İstiyor? Türkiye'nin Geleceği 'Z' Kuşağı Tarafından Şekillenecek Beyin Göçü Bölge Müdürlüğümün İlk Günü İdi... Corona Aşısını Biz Bulmalıyız! Bir Teklifim Var Yeni Normal Corona Sonrası Dünya Koronanın Şeker Ve Glukoz Aşkı Islam Dünyasının İçine Düştüğü Zillet Adana'ya Ve Türkiye'nin Bir Çok Kentine Manda Osb Kurulmalı. Türkiye Alimler Birliği.. Süleymani Cinayeti Neden İşlendi? Sabancılar Ve Kapitalizmin Sadakati Üniversitelerimiz... İslam Sizin İçin Ne İfade Ediyor ? Seçimlerinizin Sonucunu Yaşarsınız Bıçak Kemiğe Dayandı Temel Sorun: Liyakatsizlik Müslüman , Dünya İçin Ne Anlam Taşıyor? Siyaset Kendini Adama Makamıdır. Güzel Şeyler Oluyor Ülkemde... 2023 hedefleri nasıl yakalanır? Muhafazakar Bürokrasi Neden Göze Battı? Mantığa Bürüme Karar Vermek İçin Acele Etmeyin Gençliğimiz Ve Geleceğimiz Beka Sorunu -2- Bu Gidiş Nereye? Beka Sorunu Seçimlerin Verdiği Ders... Bilgi Diktatörlüğü (2) Bilgi Diktatörlüğü Basiretli Müslüman ABD'nin Son Dönem Stratejisi Yapmamız Gerekenler Dost Acı Söyler Suriye 'De Neler Oluyor? Suriye’de Neler Oluyor? Ne Ekersen Onu Biçersin Günümüzde İşletmecilik Ve E-Ticaret... Medeniyetler Çatışması Küresel Çağda Tükenen İslam Toplumları.. İslam Zirvesi Türkiye’nin Dış Politikası... Vahdet Ya Da Zillet Peygamberimiz Ve Başarı (2) Peygamberimiz Ve Başarı (1)
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA