DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Vedat Kahyalar
Vedat Kahyalar
Giriş Tarihi : 08-05-2023 22:08

AK Parti'nin Demokrasi İle İmtihanı...

AK Parti; demokrasiyi, değişim ve özgürlüğü, savunup güçlendirdiği ilk dönemde çok başarılı işlere imza attı.

AB ye giriş için gösterilen samimi çabalar, her kademede özgürlük ve komşu ülkelerle barış arayışları, halkın ihtiyaçlarının ciddiye alınıp bunun giderilmesi için gösterilen büyük gayretler, Ak Partiyi büyütüyor, farklı kesimlerin tercih dünyasında da yer almasını sağlıyordu.

AB uyum yasaları, evrensel hukuk standartları arayışları, üniversitelerdeki değişim rüzgârları, sanayinin gelişmesi için uygulanan OSB teşvik yasası, yurt dışından alınacak olan üretim makinalarına uygulanan kolaylaştırıcı leasingler, ihracatı artırma amaçlı gümrük problemlerinin giderilme çalışmaları, komşularla sıfır sorun politikaları, doğalgazın ülke sathına yayılması, güneş ve rüzgâr enerjisi teşvikleri, yol, güneş, köprü, havalimanı, organize sanayi bölgeleri inşaatları ülkenin gelişmiş ülkeler ligine çıkarılması umutlarını yeşertmişti.

Ne zaman ki bu; demokratik, gelişimci, değişimci siyaset terk edilmeye başlandı, komşularla emperyalist projelerde yer alıp, karşı karşıya gelindi, o zaman parti zayıflamaya başlamış, halk desteği de azalmaya başlamıştı. İlk 10 yılda gösterilen performansa güvenilerek İslam ağırlığı görünür hale getirilmek istendi. Diyanet siyasallaştı, İslami STK'lar paraya boğuldu ancak İslamı hayata bırakın hakim kılmayı, gençlik görünür bir biçimde deizme itibar etmeye başladı. Ayaklar altına alınan milliyetçilik, baş üstüne alındı. Ak Parti artık sağcılaşmaya evrildi.

Uzun, ince bir yol olan üretim ve üretim teşvikleri yerini beton ekonomisine bıraktı. Ekonomi sıkıntıya girmeye başladı ve orta gelir tuzağına düşülerek kişi başı milli gelir 10 bin sınırında sabitlendi. Oysa 12 bin dolar gelir seviyesi test edilmişken.

Adaletsizlikler, mafyalaşma, yanlış tarım politikaları, aşırı rant iştahı, biraz teşkilatları mutlu etmek, biraz da partiyi büyütme amaçlı liyakatsiz atamalar, birden fazla maaşlar, ölçüsüz huzur hakları, halkın huzurunu kaçırdı. Bu durum partideki birliği de bozdu. Ses yükseltmeler, şikâyetler, kopmalar yaşanmaya başladı. İslâmî hassasiyetler nedeniyle kopmalar başladığı gibi, demokrasinin zayıflamasından duyulan rahatsızlık, özgürlüklerin kısıtlanması, rant paylaşımlarından duyulan rahatsızlık partinin ekseninin sağa kayması da kan kaybının sebepleri arasındaydı.

2002 de seçime giren Ak partideki dindar kadroların ve dışarıdan destekleyen demokrat aydınların büyük kısmı 10 yıl içinde terk etmişlerdi partiyi.

Parti tarafından da, sistemli olarak daha düşük profil tercih edilir olmuştu. İlk dönem büyük önem verilen il başkanlıkları, milletvekili adaylıkları, grup başkan vekillikleri, bürokrasideki temsilciler, gün geçtikçe nitelik olarak daha az önemsenir oldular. Varsa yoksa sadakat ve uygulamalarda sorun çıkarmama esasına geçildi.

Seçimlerde aday seçme ve belirleme kriterleri de eski hassasiyetini yitirmişti. Çok eskilerden beri, Ankara'da konuşlanmış; eski-yeni politikacılar, iş bitirici, belli başlı aileler vardı. Bunların oğulları, kızları, yakınları, müdürleri (?)
Kolayca hemen her partiden listelere kolayca girerler, milletvekili olurlardı. Bürokrat atamalarında izlenen yol da çok farklı değildi aslında. ANAP, DYP gibi merkez partilerin izlediği yanlışlara Ak Parti de düşmüştü.

Anadolu’da teşkilatlarda emek vermiş, kentleri için yanıp tutuşanlar, ya seçilemeyecek yerlerde veya listelerde hiç yer almamaya başladılar.

Pırıl pırıl, kıymetli uzman, proje insanları, namuslu insanlar vitrin süsü gibiydi. Maalesef, otellerde (?) kalıp, seçim sürecinde bir kaç hafta o ilde kalmaya tahammül edip, adaylık rolü oynayanlar, çoğunlukta olmaya devam etti.

Seçildikten sonra, yılda üç-beş kez gelirlerse, o kent için tepeden uygun görülen  temsilcilerle yola devam edildi.

Bundan dolayı, neredeyse 2-3 kent hariç her ilde "bu şehrin sahibi yok" feryatları duyulur oldu.

Adına demokrasi dedikleri, aslında demokrasi ile ilgisi olmayan samimiyetsizlik, Ak Parti'nin kan kaybetmesine sebep oldu.

Özetle her kesimi kucaklayan, zor'a talip olan, birlikte yöneteceğiz iddiası zayıflamış, çok sınırlı bir bakan, bürokrat, danışman dışında, milletvekillerinin, il başkanlarının dahi sesinin kısık olduğu başka bir sistem ortaya çıkmıştı.

Yönetilenlerle, yönetenler arasındaki uçurum açıldıkça kan kaybetme devam etmişti. Bu kan kaybı partiye zarar verdiği gibi ülkeye de zarar veriyordu. Bu durumu, aklı başında partililer çabuk anlamıştı ancak halkın anlaması çok zaman alacaktı.

Sürekli geleceğe yönelik beklentiler dillendiriliyordu.

2011 seçimlerinde çok fazlaca kullanılan, 2023 hedefleri her yerde, her kademede, her kurumda büyük iddialarla halka büyük hedefler olarak sunuldu.

Abartılmış beklentilerin yarattığı, bu beklenti tuzağı, yalnızca beklentiye kapılanları değil, beklentiye yol açanları da cezbetmişti. Neydi bu hedefler? Hatırlayalım mı?

Ak Parti, 2011 yılında, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılı için çok yüksek hedefler belirlemişti;

  • Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek,

  • Enflasyon tek haneye inecek,

  • İşsizlik yüzde 5’in altına düşürülecek,

  • Kişi başına gelir 25 bin dolara çıkacak,

  • GSYH 2 trilyon dolara yükselecek,

  • İhracat 500 milyar dolara çıkacaktı.


2023 yılında Türkiye, bırakın bu hedeflere yaklaşmayı 2011’deki değerlerden bile daha kötü konuma geldi. Bu gelişmenin sonucu olarak bu beklentilere inanarak pozisyon alanlar kadar iktidar da beklenti tuzağına düştü ve ciddi itibar kaybetti. Beklenti tuzağına düşmemenin en kestirme yolu beklentileri makul düzeylerde tutmaktan geçerdi oysa. 

6 Şubat sabahında yaşanan Kahramanmaraş merkezli, onbir ilde yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında yaşanan koordinasyonsuzluk, gecikmeler, hatalar, yukarıda yaşanan yönetim zafiyetinin yansımasıydı aslında.

Burada da beklenti büyüktü. Güçlü devletimizin; askerleriyle, madencileriyle, profesyonel-eğitimli kurtarma uzmanlarıyla, ilk günden müdahale etmesi beklendi.

Kızılay'ın yaratığı hayal kırıklığı, AFAD'ın düşük performansı, kurtarmanın yıldızları olan madencilerin ve askerlerin gecikmeli müdahaleleri üzüntü ve hayal kırıklığını arttırdı.

Kimse Ak Partiden özgün, yeni, şer’i bir İslami düzeni beklemedi aslında.
Zaten modern zamanlarda İslami yönetim biçimi olacak özgün bir tarz ortaya da konmamıştı.
Peygamber döneminin ve Asrı Saadet'in yönetsel olarak öne çıkan 5 özelliği vardı:

ADALET    
"Dinimizin adı İslam olmasa, adalet olurdu " denilecek derecede önemli ve hassas bir özellik. Kamu gelirlerinin paylaşımından, anlaşmazlıkların çözümüne kadar her kademede adaletin "tartışmasız ve tarafsız " uygulanması

 EMANET
Devleti yönetenler güvenilir olmak, güven vermek zorundadır.

EHLİYET
Uzmanlık, Liyakat esaslı insan kaynakları yönetimi, islamı önceleyen bir yönetim sisteminin vazgeçilmez kuralı olmalıdır.

MASLAHAT
Kamu yararının öncelenmesi, en önemli ve yararlı uygulama özelliğine sahip yatırımların uygulanması. Denetim sistemlerinin kurulması.

MEŞVERET
İşleri uzmanlarla istişare ile yapmak. Akıl ve bilimle en optimal uygulamaların gerçekleştirilmesi.

Yukarıda sayılan özelliklerin demokrasi ile uyumlu olmayan bir yanı varmıydı? Bu birbirinden kıymetli hassasiyetlere uyulabilseydi; dünyaya, geri bıraktırılmış, halkı Müslüman, yönetim şeklî meçhul, 55 kardeş ülkeye örnek bir yönetim ve kalkınma modeli sergilenebilirdi. Bu sayede Ak Parti, İslam dünyasına çok büyük örneklik sergileyebilirdi.

Ak Parti 14 Mayıs seçimlerine daha önceki rahatlığıyla değil, büyük oranda yanlış mali kararların sonucu olarak, bozulmuş bir ekonomi ile kahredici deprem kayıpları ile büyük dış borçlarla ve büyük sorunlarla gidiyor.

NELER SÖYLENDİ?
@
Vedat Kahyalar

Vedat Kahyalar

DİĞER YAZILARI Yahudileşme Ne Demektir? Seçim Sonuçlarının Mesajı Ve İnsanlar, Tercihleri İle Kaderlerini İmzalar Dünyayı Aldatıyorlar... Her Millet Kendi Kaderini İnşaa Eder Müslüman Coğrafyanın Ortak Halleri... Her şey Bittiğinde Nasıl Hatırlanacağız. Uyanmak İçin Ne Bekliyoruz? Kötülükler Kınamakla Azalır mı? Filistin'in İşgâl Edilme Nedenleri Unutacaksınız Kısa Zamanda... Depremin Ardından... Ülkenin Geleceği Kaçıyor! Sınıfta Kalan İslam Coğrafyası.. Geri kalmış ülkeler ne yapıyor? Kalkınmış ülkeler ne yapıyor? Vakti Boşa Harcanan Türkiye Ya Düzeleceğiz, Ya da Allah Düzgün İnsanları Getirecek! Dua Hakikat Arayışı Nefretizm Yayılıyor  Dua yanlışların Üzerine Şal Gibi Serilir mi? Turnusol Ebabil Kuşları İsral'i Taşlar mı? Siz, Neredesiniz? Yahudileşme Eğilimi... Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılı Kutlu Olsun.. 2 Milyar Müslümanın Başı Önde... Kahrolsun İsrail... Medeniyetler Çatışması mı? Şeytanın Saldırıya Geçmesi mi? Hamas ve Filistin Kazandı... Dualarımız, Desteğimiz Filistin'ledir... Kapatsınlar Dükkanlarını, Toprak Onların Üzerini Kapatmadan ! Her Şey İki Kavramda Gizli: Sorgulayan Akıl ve Üretim. Her Gün Biraz Daha Azalıyoruz.. Neden Bazıları Çok Sevilir? Yeryüzü, Bozguncuların Hedefinde... Kimi Örnek Almalı? Ne Yaşıyoruz Biz? Müslüman Aydının Sorumlulukları Yok mu? Bu Gidiş Nereye? Bilgi Hayatımızın En Önemli Gıdasıdır Müslümanlar Aklı Terk Ettiklerinde Geri Kaldılar Kapitalizm ve Dinlerle İlişkisi Her Gün Aşura, Her Yer Kerbela Adaletin ölmesi, kralın ölümünden daha önemlidir.. Hedef bu muydu ? İlk Düğmesi Yanlış İliklenmiş İslam Dünyası.. Ekonomik Görünüm ve Maaş Adaleti.. Türk Halkı Seçtiklerinden Ne Bekliyor? Yabancı Kaynak Gelir mi? ​​​​​​​ Adana'nın Uyuşturucu İle Sınavı... Kurbanımızı Yapaylaştırmayacağız... Ülkemizde, Kimler, Neler Talep Eder? Seçimin Ardından Müslüman Olmak Kolay mı? Siyasal İslam Nedir? Seçimin Düşündürdükleri.... Kime Oy Verelim? Siz Müslüman Olmayı Ne Zannediyordunuz? Yaratıcı'nın Gücü Karşısında Diz Çökmeli İnsan! Pıcasso ve Guernıca Tablosu Süte Su Katan Adam Ve Eşi... Artık Yetmez mi? Ak Partinin Zor Seçimi Çağın Farkında ve Yanında Olmak Depremler, Suistimaller, Kurumsallaşma ve Kaybolan Gelecek... Müslüman milletlerin kaderi eziklik ve cehalet olamaz.. Tarihe Nasıl Bir Deprem Hikayesi Bırakacağız? Hatay ve Samandağ Ziyaretinden... Depremle Yanan Kalplerimizi Akılla Söndürmek.  Afet ve acil durum bakanlığı kurulmalı... İslam Dünyası Yönetimde Neyi Modelliyor? Halife Ömer Bin Abdülaziz Dönemi... Yozlaşma... Tv ve Sosyal Medya Eliyle Yok Edilen Değerler.. Umrenin Ardından Biz Bunlara Layık mıyız? Seçimleri mi, Allah’ın Rızasını mı Kazanmak? Millet İttifakı Seçimi Kazanabilir Mi? Algıların Olguların Önüne Geçirilmeye Çalışıldığı Bir Ülke Olmamalıyız... İran'da Neler Oluyor.... Ortadoğu Neden Dünyanın En Hareketli Bölgesidir? Sanayi Devrimi Ve Türkiye Beyoğlu Patlamasının Ardından... Pamuk Politikamız Çiftçiyi Ne Zaman Mutlu Edecek? Doğrular Ortadayken, Gereği Neden Yapılmaz ki? Yerli Otomobıl TOGG 2023 Seçimleri... Yıllardır 8 ile 10 Bin Dolar Arasında Takılıp Kaldık... Masa Üzerindeki İki Dosya... Hayvancılık Tehlikeli Günler Yaşıyor... Dünyanın Yükselen Yıldızı: Şanghay İşbirligi Örgütü Aklınızı Ne Oranda Kullanıyorsunuz? İnsanın En Önemli Sınavı: Seçme Hakkı.. Beyin Gücü mü, Beyin Göçü mü? İslami Yönetim Modeli Tarlada Balık Üretimi... İçi Hazine Dolu Mağara ve Ejderha Öyküsü Çapsızlık, Kıskançlık ve Mobbing Mahalleyi Terk Etmek... Unutulmaz Bir Anı, Bir İnsan Kaynakları Rezaleti... Toplumun Evrensel Değerlerle Alakası.. Hayal Kırıklığı... Bu Ayıplı Üretim Günleri Ne Zaman Aslına Dönecek? Başka Türkiye Yok! Modern Dönemlerde Değişen Taleplerimiz... İslam’ın, İnsanlığın Sorunlarına Çözüm Modelleri Nedir? Kötü Sınav Veriyoruz. Dünya Beşten Büyük, Ya Türkiye? İslam ve Yönetim İlişkisi.. Boş Vitesle Giden Ekonomi Bu Gidiş Nereye? / Fe eyne tezhebun.... Suriye İle Resmen Görüşmek İçin Ne Bekleniyor? Sizden İstediğim Yakınlarıma Sevgidir... Afganistan Laboratuarı Küresel Isınma Geliyor... Türkiye Yanıyor, Kurtarma Yetersiz. Gadir Hum Ve Yürüyen Kuran... İbadetler Yanlışı Örtmez! Ne Olacak Bu Muhafazakarların Hali... İhtiyaçlar Sınırsız Değildir... Türkiye’nin Vizyonu... Yepyeni bir Hikayemiz Olmalı.. Milletin Gelirleri Millete Eşit Ve Adil Dağıtılmalı.. Dini Tanınmaz Hale Getirerek Başarı Kazanmak... Çocuklar Terk Etmeyin Bu Ülkeyi!.. İslamofobi Suriyeli Sürünüyor, Petrolü Çalınıyor, İsrail Şirazeden Çıkıyor Siyasetin Vizyonu İle Halkın Gelişmişliği Aynı Çizgide.. Biyoemperyalizm- Resetlenen Dünya.. Hamasetle Değil Bilimle... Dost Acı Söyler İnsanlığa İhanet Edenler... Dünya’nın Bütün Müslümanları ARGE Yapın... Ülkelerin Kaderi Neye, Kime Göre Belirleniyor.. ABD Suriye'de Başardı mı? Doğalgaz Serüveni Ve Adana.. Gençliğin Çığlığını Duyuyor Musunuz? Balık Bilmezse Halık Bilir 2021'de Heyecan Verici Bir Hikayemiz Olmalı... Türkiye'de Kumara Bu Aşırı İlgi Neden? Türkiye'de İnsan Gelişimi Neden Çok Yavaş? Aklınıza Gözünüz Gibi Bakın... Coronanın Bizden Aldıkları / Kattıkları.. Türkiye'nin Stratejik Üstünlüğü Önemsenmiyor Mu? Bir Şey Değişti, Türkiye Değişti En Hakiki Dost Samimiyettir... İhtisaşlaşma, Uzmanlaşma Çağı Ve Bir Anı Yeni Ekonomik Program Gençlik Giderse Ne Hale Geliriz? Lâyık Olmayan Birine Görev Vermek Zulümdür! Gençler Kime Oy Verecek? Bugün Günlerden Hüseyin/Kerbela Dünya İnsan Yetiştirme Savaşı Veriyor! Ya Biz? Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz? Yeni Gençler Ne İstiyor? Türkiye'nin Geleceği 'Z' Kuşağı Tarafından Şekillenecek Beyin Göçü Bölge Müdürlüğümün İlk Günü İdi... Corona Aşısını Biz Bulmalıyız! Bir Teklifim Var Yeni Normal Corona Sonrası Dünya Koronanın Şeker Ve Glukoz Aşkı Islam Dünyasının İçine Düştüğü Zillet Adana'ya Ve Türkiye'nin Bir Çok Kentine Manda Osb Kurulmalı. Türkiye Alimler Birliği.. Süleymani Cinayeti Neden İşlendi? Sabancılar Ve Kapitalizmin Sadakati Üniversitelerimiz... İslam Sizin İçin Ne İfade Ediyor ? Seçimlerinizin Sonucunu Yaşarsınız Bıçak Kemiğe Dayandı Temel Sorun: Liyakatsizlik Müslüman , Dünya İçin Ne Anlam Taşıyor? Siyaset Kendini Adama Makamıdır. Güzel Şeyler Oluyor Ülkemde... 2023 hedefleri nasıl yakalanır? Muhafazakar Bürokrasi Neden Göze Battı? Mantığa Bürüme Karar Vermek İçin Acele Etmeyin Gençliğimiz Ve Geleceğimiz Beka Sorunu -2- Bu Gidiş Nereye? Beka Sorunu Seçimlerin Verdiği Ders... Bilgi Diktatörlüğü (2) Bilgi Diktatörlüğü Basiretli Müslüman ABD'nin Son Dönem Stratejisi Yapmamız Gerekenler Dost Acı Söyler Suriye 'De Neler Oluyor? Suriye’de Neler Oluyor? Ne Ekersen Onu Biçersin Günümüzde İşletmecilik Ve E-Ticaret... Medeniyetler Çatışması Küresel Çağda Tükenen İslam Toplumları.. İslam Zirvesi Türkiye’nin Dış Politikası... Vahdet Ya Da Zillet Peygamberimiz Ve Başarı (2) Peygamberimiz Ve Başarı (1)
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA