https://www.ekrangazetesi.com/files/uploads/user/58467.jpg
Ramazan DEVECİ

Hz. Fatıma'ya Mektup.....

16-12-2022 11:58

Selam sana ey annem…
Selam sana ey annelerin annesi
Selam sana ey babasının annesi
Selam sana ey Hasan’ın, Hüseyin’in, Zeynep’in annesi
Selam sana, babana, eşine, çocuklarına, binlerce yüz binlerce selam…
Ey hüznün, acının, kederin kadını, babasının can parçası, vahyin kızı, Müslüman kadın nasıl olmalı, sorusunun, en güzel cevabı. Bu mektubu sana olan sevgimi, duygularımı, özlemimi ifade etmek için yazıyorum.

Ey sevgili annem
Biliyor musun sen benim sevgi kaynağımsın,
Senin ismini duymam bile heyecanlanmama yetiyor.
Annemin yüzüne baktığımda seni hatırlıyorum, anneme olan sevgim ve hürmetim artıyor. Eşimin yüzüne baktığımda
seni hatırlıyorum, eşime olan sevgim artıyor, o da bana aile saadeti olarak geri dönüyor. Kızlarıma baktığımda seni hatırlıyorum, kızlarıma olan sevgim büyüyor içimde. Her Müslüman kadın bana seni hatırlatıyor, Müslüman kadına olan
sevgim artıyor.

Dostlarım, arkadaşlarım bana kadın hakları konusunda niye bu kadar hassas olduğumu soruyorlar. Düşünüyorum da sana olan sevgimdendir diyorum. Çünkü her Müslüman kadına yapılan haksızlık, zulüm bana sana yapılmış gibi geliyor. 

Her kadının yüzündeki hüzün, gözyaşı senin hüznün, senin gözyaşın gibi geliyor, ben de onlarla birlikte hüzünleniyorum,
üzülüyorum.

Ey hüznün kadını

Nübüvvetle doğdun sen. Tevhid mücadelesi ile büyüdün.
Baban Mekke’de her türlü zulme uğrarken yanında sen vardın. Babana yapılan her hakaret senin yüreğini parçalıyordu.
Ona atılan taşlar senden gözyaşı olarak dökülüyordu. Bir pervane gibi dönüyordun babanın etrafında, onu tehlikelerden
korumaya çalışıyordun kendince. Onun için babasının annesi demişlerdi sana. Ne kadar da yakışmıştı bu sıfat. Zaten babandan bir parça idin, nübüvvetin bir parçası gibi, sanki bir bütün olmuştun babanla.

Kardeşin Abdullah vefat etmişti. Müşrikler babana ebter diyorlardı. Allah ise babana biz sana Kevseri / Fatıma’yı verdik sen üzülme asıl ebter olanlar onlar diyordu. Tarih senin soyunun nasıl bir Kevsere dönüşeceğine daha sonra şahit
olacaktı. Müşriklerin ise ebter olduklarına şahit oldu herkes.

Hüzün yılında, on yaşında anneni kaybettin. Yetim ve boynu bükük kaldın. Sen babana anne, baban sana anne olmuştu artık. Mekke’nin en zor yılları idi. Ey annem nasıl dayandın annesizliğe. Baban vardı değil mi, ona dayanarak, birbirinize destek olarak aştınız bu zor yılları.

Hicrete kadar zor ve mücadele ile geçen bir on üç yıl.
Gökten vahiy iniyordu evinize sen vahiyle birlikte büyüyordun. Onun için sana vahyin kızı demişlerdi. 
Sonra hicretle birlikte sevgili babandan ilk ayrılığı yaşadın. Ama baban Medine’ye girmedi, sen gelmeden. Baban seni özlemle beklerken, bir mescit inşa ediyordu Kuba’da. Rabbine olan ibadetini, sevgisini senin özleminle birleştiriyordu, bir anlamda. Sonra sen geliyordun, Kâbe’den gelir gibi, özlemle koşuyordun babana. Baban sarıyordu, öpüyordu, kokluyordu, özlemle kucaklıyordu seni. Ne güzel bir buluşmaydı bu.

Artık hüzün dönemi bitmişti. Gönüllerin fethi ile birlikte, şehirlerin fethi de başlamıştı. Yesrib’ler Medine’ye dönüşmüştü. Senin için, baban için ve Müslümanlar için.

Hicretin ikinci yılı idi. Sana layık bir eş ile Hz. Ali ile evlendin. Hz. Ali her zaman iyi bir eş olmuştu senin için, çocukların için güzel bir baba. Ve siz Kuran’ın işaret ettiği örnek aileyi oluşturdunuz hep birlikte Bizim için güzel bir örneklik oldunuz. Ama annem biz sizi gereği gibi örnek alamadık. Onun için aile huzursuzluklarını çokça yaşadık. Hâlbuki bütün aile problemlerinin reçetesi sizde idi. Bir aile nasıl cennet olur siz onu göstermiştiniz. Sen çocuk terbiyesinde de örnek oldun bize, en güzel, en terbiyeli, en yüce çocukları yetiştirdin. İmam Hasan, İmam Hüseyin gibi Hz. Zeynep gibi seçilmiş insanlara annelik yaptın.

Bizler ise çocuklarımızla gereği gibi ilgilenemedik annem. Ya sevgimizi esirgedik onlardan, ya da aşırı sevgi yükleyerek sevgi manyağı yaptık çocuklarımızı. Dünya geleceklerini düşündüğümüz kadar, ahiretlerini düşünmedik. Seni
anlayabilseydik, senin anneliğini anlayabilseydik, daha dengeli bir sevgi ile büyütürdük çocuklarımızı. Ve dünyalarından
fazla ahiretlerini önemserdik.

Annem benim, annelerin annesi, annelerin öğretmeni!
Senden öğrendik anneliği, fedakârlığı, ihtiyacın varken, ihtiyacın olanı bir başkasına vermeyi. Yetimi, yoksulu, esiri
doyurmayı. Aza kanaat edip, dünya malına meyletmemeyi. Dünyanın süsünün ve malının değil, zühdün ve takvanın esas
olduğunu. Dünya malının en asgarisi ile nasıl yaşanır hepsini senden öğrendik annem. Melekler saygıdan secdeye kapandılar sendeki bu yücelik karşısında, Âdem’e secde eder gibi. Ama öğrendik desek de öğrenemedik annem. Sen bize tüm bunları öğretmeye çalıştın ama biz öğrenemedik. Biz sadece konuştuk, biz sadece edebiyatını yaptık. Onun için mahcubuz sana karşı.

Allah Ehl-i beyt ailesini seçmişti, İbrahim ailesini seçer gibi. Şöyle buyurmuştu Rabbimiz kerim kitabında: “Ey Ehl-i
beyt Allah sizi her türlü günahtan temizlemek ve tertemiz kılmak istiyor.” diyerek seçmişti seni ve aileni. Ve kimseler
şahit olmamıştı senin günah işlediğine. Allah’ın seni günahlardan temizlediğine şahit olmuştu bütün Müslümanlar. Böyle tertemiz bir hayat yaşamıştın annem, kelimelerin anlatmaktan aciz kaldığı bir hayat.

Sevgili babanın vefatı ile birlikte yine hüzün başlamıştı senin için. Ama ne hüzün.  “Bana düşen keder geceye düşse gece olur.” demiştin. Yüreklerimizi dağlamıştı bu sözün. Senin hüznün bütün bir yeryüzünü ağlatmıştı. Medineli kadınlar yeter ya Fatıma artık ağlama diyorlardı. Çünkü sen ağlayınca canlı ve cansız her şey ağlıyordu seninle birlikte. Asıl ümmetin gündüzü geceye dönüşmüştü farkında olmasalar da.

Ölüm günün gündüzün oldu annem. Evlatların ve bizim için keder günü senin için sevgiliye kavuşma ve bayram günü
olmuştu ölümün. Hz. Ali sensizliğe alışamamıştı. Kederinden kuyu deşiyor, derdini topraklarla paylaşıyordu. Hz. Ali “Resulullah’tan sonra senin kederine nasıl dayanayım ya Fatıma!” demişti.

Ölüme gülerek giden bu tavrınla dünyaya değer vermemeyi, hayata dört elle sarılan bizlere ölüme gülerek gitmeyi
öğretmeye çalışmıştın. Biz onu da öğrenemedik annem. Biz bir türlü dünyadan vazgeçemedik. Öyle ki makam ve mevki
için senin çocuklarını, ümmetin imamlarını katleden bir ümmet olduk. Dünya gözümüzde değersizleşseydi belki bu zulümlere alet olmazdık.

Bir tarafta bahar geliyor, envai çiçekler açıyor ve kâinat yeniden diriliyor belki. Diğer tarafta yine zulümler devam ediyor. Yine çocuklar ölüyor, yine kadınlar ölüyor anne. Şimdi zulme karşı çıkma adına zulümler yapılıyor anne. Eskiden olduğu gibi şimdi de aldatıcılar Allah adı ile aldatmaya devam ediyor anne.

Seni öğrenebilseydik annem seni tanıyabilseydik, bu zulümlere alet olmazdık. Dünyaya dalmaz kapitalizmin tüketim
çılgınlığına kapılmazdık.

Seni tanımak, seni sevmek, senin çehreni kuşanmak gerekiyor annem. Zulümlere alet olmamak için, Allah’a kul olmak için, Kuran’ı yaşamak için, tarihin çehresini değiştirme için, seni tanımak, seni sevmek gerekiyor.

Seni gereği gibi tanıyamasam gereğince tanıtamasam da, seni ve aileni çok ama çok seviyorum annem. Rabbimden dileğim beni ve ailemi, cennette sana komşu kılması. Seni cennette de olsa görmek ellerinden öpmek istiyorum, annem!
Bu kitabım seni birazcık tanıtabilirse ne mutlu bana. Bu 
kitabımı sana sunulmuş küçük bir hediye olarak kabul et.

Sana, babana, eşine, çocuklarına ve seni sevenlere, binlerce selam olsun.

Not: Bu yazı yazarın "Yaşayan Kuran Hz. Fatıma" kitabından alıntılanmıştır...

Neler Söylendi?

Hazım Koral

Ramazan Hocam yazdığın her satırda, her cümlede duygularımıza tercüman olmuşsun. Rabbim sizden razı olsun. Rabbim sizi Sevgili Peygamberimiz'e ve Ehl-i Beyt'ine komşu eylesin. 1 yıl önce

Gülsüm Sevra Seyithanoğlu

Eline kalemine sağlık ne güzel yazmışsın 1 yıl önce

Sehide Baz

Yazar in duygusal ve samimi kalemi yazının e kitabın da başından sonuna kadar hissediliyor. Duygu aktarımı cok başarılı. Rabbim bize de hz. Fatıma yi böyle sevip hayatımıza idrak edebilmeyi nasip etsin. Kitabını da herkese tavsiye ederim . 1 yıl önce

DİĞER YAZILARI Filistin Direnişi ve Aksa Tufanı... ‘Kayıp Direniş’ Kitabı ve Direnişi Tanımak… 14 Mayıs Seçimleri Üzerine… Oruç Tutmak İhram Giymek, Ramazan Kuran Ahlakını Kuşanmaktır... 13 Recepte Kâbe’de Doğdu Onun Adı Ali… Adalet ve Merhamet Timsali Peygamberimizin Örnek Kişiliği… Muhammed Emin Yıldırım Hoca Ve Muaviye Sevgisi... Adalet Liyakat ve İktidar... İslam ve İslamcılık Üzerine… Kötülüğe İyilikle Karşılık Vermek ve Hatalara Karşı Af Edici Olmak... Hz. Ali: Adalet İçin Hilafet  Adaleti Somutlaştırmak, Somutlaşmış Adalet İmam Ali’dir… ‘Baba’ Aşk, Ahlak, Direniş, Sevgi Ve Fedakarlık Dizisi… Ali Şeriati Üzerine… Okullar Açılmaz Yine İşyerleri Kapatılırsa Üçüncü Aşıyı Yaptırmayacağım… Saadet Partisi Cumhur İttifakında mı yoksa millet ittifakında mı yer almalı? Babalar Günü Üzerine… 20 Soruya 20 Cevap… Dünyadan Ahirete, Anneme Mektup… İslam’ın Özgürlük Anlayışı ve Adem-Şeytan Kıssası… Allah'ın İstediği Gibi Müslüman Olmak... Yemen’den Yükselen Feryad, Bu Feryadı Duyun… İslamofobi Ve İslam’a Saldırılar… Yusuf’un İmtihanı Züleyha… Konuşan Kuran Hz. Ali Kitabını Niye Yazdım? Müslüman Ahlak İlişkisi ve Riya, İhlas Arasına Sıkışan Amellerimiz .. Filistin’e Sadece Türkiye mi Sahip Çıkıyor? Amerika’ya Karşı Olmak, Küresel Adalet Mücadelesi Vermektir… Adalet İçin Mücadele Örneği: Hılfu’l-Fudûl… 41. Yılında İran İslam Devrimi: Başarıları Ve Başarısızlıkları? Cemaatten PY'ya, PY'dan Terör Örgütüne FETÖ, FETÖ Mücadelesinde Yapılan Adaletsizlikler Takva Adalet Sahibi Olmak, Adalet Mücadelesi Vermektir.. Nijerya İslami Hareketi ve Şeyh İbrahim Zakzaki… Şehitlerin Mesajı: Tevhid- Adalet- Vahdet- Özgürlük- Kudüs 31 Mart seçimlerinin düşündürdükleri… İmam Humeyni Düşüncesinde ve İslam Devrimi'nin 40 Yıllık Sürecinde İslami Vahdet Günümüzün Kerbela’sı Yemen’in Serencamı ve Ümmetin Duyarsızlığı… Hz. Osman’ın Kanı Üzerinden, Hz. Ali’den İstenen Adalet mi, Yoksa Adaletsizlik mi? Ak Parti ve 24 Haziran Seçimleri... ‘Türkiye- ABD İlişkilerinin Psikolojisi’ Kitabı ve Büyük Şeytan Amerika’yı Tanımak… Erzincan İzlenimleri Erzincan Candır…. Bize de Ali’nin yalnızlığı düştü… Piri Aşk’ın, Davası Devrimden Özgür Kudüs’e… Üstad Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur’ları Doğru Anlamak… Kudüs İçin ne Yapmak gerekiyor, Kudüs eylemleri Müslümanların gazını mı alıyor? Yalnız Devrimciler Ali ve Ebuzer Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs’ten Geçer… Kurban Yaklaşırken, İbrahim’in İmtihanına Hazır Mıyız? Hz. Ali Örnekliğinde: Tevhid, Adalet ve Vahdet 15 Temmuz Darbe Girişiminin Düşündürdükleri… İktidarın Dayanılmaz Cazibesi ve İslamcılardaki Değişim.. İyi olmak kolaydır zor olan adil olmaktır…. Devletin Dini adalettir, dinin devleti de özgürlüktür... Emperyalizm ve Sömürgecilik Karşısında İnsanlığa Umut Olmak… İmam Ali ve Nefsini Tanımak… Şubat Ayı Şahadet Ayıdır; Şahadet Kudüs’tür…. İnsanı Tanımak mı Zor Yoksa Anlamak mı? Aşk Yolculuğu Kerbela... Kuran’da Sevgi ve Aşk.. Ali’nin Adaleti, Muaviye’nin Maslahatçılığı… Medeniyet ve Modernizm Üzerine ….. İmamı Azam Ebu Hanife’nin Siyasi Mücadelesi... İmamı Azam Ebu Hanife… Müslümanların Kardeşliği ve Vahdet Çağdaş Medrese; İslami Değerler Akademisi… İslami Mücadelede Metot Ebul Fazl Abbas; Kerbela’nın Yiğit Savaşçısı Mustafa İslamoğlu hoca ve Uydurulmuş din-İndirilmiş din söylemi… Ak saçlı bilge: Atasoy Müftüoğlu İran Gezi Notları Miraç, Namaz ve Kudüs Aşka ve Sevgiye Dair Kuran'da Müslüman Fıtratın İlahi Yanı; Kamil İnsan Olmak Hz. Zeynep; Babasının Süsü…. Kerbela ve Kuran Kurbanda İbrahim’ce Bir Duruş… Kudüs, İslahiye Ve İstanbul Kuran Rehberliğinde Huriyi Doğru Anlamak Kudüs Sevdamız Aşkımız Hayalimiz Bizim. Bireysellik Ve Bencillik Hayat Sigortamı Annemi Kaybettim Dostluk Üzerine Nisa Suresi Tevhid Adalet ve Kadın Dünya Sevgisi ya da Dünyevileşme Kadınlardan Yönetici Olur mu? Annem.... Müslümanların Suriye İmtihanı Hz. Fatıma Timsali Bir Anne ve Onun Çocuk Eğitimi Bebeğini Özleyen Anne