Katliamdan kurtulan doktor, Gazze’deki dehşeti anlattı..

el-Ehli Baptist Hastanesi katliamından kurtulan cerrah Gassan Ebu Sitte, daha önce birçok çatışma ve savaş ortamında çalıştığını, ancak Gazze’ye yönelik dehşeti hiçbir yerde görmediğini vurguladı.

FİLİSTİN - 08-01-2024 21:27

Katliamdan kurtulan doktor, Gazze’deki dehşeti anlattı..

Filistin asıllı İngiliz cerrah Gassan Ebu Sitte, AFP’ye verdiği röportajda,  Gazze’de 43 gün boyunca İsrail saldırıları altında kaldıkları acı verici günleri, Filistin halkının uğradığı katliamları ve İsrail rejiminin işlediği savaş suçlarını anlattı.

Ebu Sitte, röportajında sivillere yönelik saldırılar ve kullanılan silah türleri hakkında İngiliz polisine verdiği ifadenin savaş suçları davalarına yol açmasını istedi.

Ebu Sitte, 9 Ekim'de Sınır Tanımayan Doktorlar ekibinin bir parçası olarak Gazze'ye gitti.

Gassan Ebu Sitte’nin açıklamasına göre, Gazze’ye yönelik İsrail saldırısının sonuçları, Irak, Suriye, Yemen ve Güney Lübnan da dahil olmak üzere daha önce çalıştığı tüm savaş ve çatışmaların dehşetini geride bırakmış durumda. Ebu Sitte ilgili açıklamasında, "Sel ve tsunami arasındaki fark gibi; ölçek tamamen farklı" dedi.

Ebu Sitte ayrıca, sayısız bombardıman ve yüksek seviyedeki can kayıplarına işaret ederek, Gazze sağlık sisteminin savaşın başlamasından kısa bir süre sonra çöktüğünü belirtti.

Başlangıçtan itibaren sağlık sistemi kapasitesinin tedavi edilmesi gereken hasta sayısından daha düşük olduğuna dikkat çeken doktor, kimi tedavi edecekleri konusunda zor kararlar vermek zorunda kaldıklarını söyledi.

Ebu Sitte, hastanelerde anestezi ve ağrı kesicilerin hızla tükenmesi nedeniyle yaralı kişilerin ağrılarını dindirme olanağı olmaksızın, yaraları için acı verici temizleme prosedürleri uyguladıklarını bildirdi.

Doktor Ebu Sitte, yaralıların kandaki yaygın iltihaplanmaya yenik düşmemeleri için bunun mevcut tek seçenek olduğunu belirtti.

Ebu Sitte ayrıca, uluslararası hukuk tarafından yasaklanan beyaz fosforun neden olduğu yanıkları tedavi ettiğini doğruladı. Gassan Ebu Sitte, fosfor etkisinin kemiklere kadar ulaştığını, bu yüzden diğer yaralanmalardan ayrıt edici farkının açıkça gözlemlenebildiğini vurguladı.

İngiltere'ye döndüğünden beri zamanının çoğunu siyasi liderleri ve insani kuruluşları Gazze Şeridi'ndeki durum konusunda uyararak geçiren Ebu Sitte, Gazze'deki hastaların sesini yurt dışına taşıyarak onlara elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığını söyledi.

Ebu Sitte ayrıca, tanık olduğu yaralanmalar, kullanılan silah türleri, beyaz fosfor kullanımı ve sivillere yönelik saldırılar hakkında Londra polisine bilgi verdiğini kaydetti.

YDH

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Direniş Ekseni Cephesi'de son gelişmeler...

Direniş Ekseni Cephesi'de son gelişmeler...

01-05-2024 - FİLİSTİN

Filistin bayrağı açıp Dabke dansı yapmıştı: Şampiyon Necmettin Erbakan Akyüz'e Avrupa'dan madalya tehdidi

Filistin bayrağı açıp Dabke dansı yapmıştı: Şampiyon Necmettin Erbakan Akyüz'e Avrupa'dan madalya tehdidi

30-04-2024 - FİLİSTİN