İsrail, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedecek...

İsrail Maliye Bakanı Bezazel Smotrich, Türkiye'nin ithalatı durdurma kararının 'ekonomik boykot ilanı' anlamına geldiğini savundu.

DÜNYA - 18-05-2024 19:39

İsrail, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedecek...

 İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezazel Smotrich, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e ihracatı durdurma kararına karşılık olarak Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedeceklerini ve ithalata yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacaklarını duyurdu.

Smotrich, teklifin onay için İsrail kabinesine sunulacağını belirtti.

Bu ayın başlarında Türkiye, Gazze Şeridi'nde devam eden soykırım harekatına karşı oluşan güçlü kamuoyu baskısı nedeniyle Siyonist rejim ile tüm ticareti askıya alacağını açıklamıştı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsrail hükümeti Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verene kadar Türkiye bu yeni tedbirleri uygulayacaktır," denilmişti.

Bakanlık, ayrıca şirketlerin mevcut siparişleri üçüncü ülkeler aracılığıyla yerine getirmek için üç ay süreleri olduğunu duyurmuştu.

Erdoğan, kararın 'İsrail'i ateşkesi kabul etmeye zorlamak ve Gazze'ye girecek insani yardım miktarını artırmak' adına alındığını dile getirmişti.

Smotrich, açıklamasında Erdoğan'ın 'Siyonist rejime yönelik ithalatın durdurulduğunu açıklamasının ekonomik boykot ilanı ve Türkiye'nin taahhüt ettiği uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi bir ihlali anlamına geldiğini' öne sürdü.

İsrail'in tepkisinin sadece Erdoğan iktidarda kaldığı sürece devam edeceğini kaydeden Smotrich, "Erdoğan'ın görev süresinin sonunda Türkiye vatandaşları aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerse, Türkiye ile ticaret rotasına geri dönmek mümkün olacaktır," diye konuştu.

Bununla beraber İsrail İmalatçılar Birliği de Smotrich'in planını destekleyerek, bunun 'Erdoğan'ın İsrail ekonomisine zarar vermesini önlemek için makul bir yanıt' olduğunu iddia etti.

YDH

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Küresel emperyalizmin iki dokunulmazı İsrail ve LGBT: ABD’de hemşireye ihraç, Fransa’da futbolcuya men!

Küresel emperyalizmin iki dokunulmazı İsrail ve LGBT: ABD’de hemşireye ihraç, Fransa’da futbolcuya men!

01-06-2024 - DÜNYA

Biden üç aşamalı ateşkes planını açıkladı..

Biden üç aşamalı ateşkes planını açıkladı..

01-06-2024 - DÜNYA