Hamas heyeti ateşkes teklifini görüşmek için Mısır’da..

Hamas siyasi bürosuna mensup bir heyetin Mısır’ın üç aşamalı ateşkes teklifini görüşmek için Kahire’ye gittiği bildirildi.

FİLİSTİN - 29-12-2023 21:20

Hamas heyeti ateşkes teklifini görüşmek için Mısır’da..

Fransız Haber Ajansına açıklamada bulunan bir Hamas yetkilisi, siyasi bürodan üst düzey bir heyetin Mısır’ın ateşkes teklifini görüşmek için bugün Kahire’ye gideceğini söyledi. 

Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan, ülkesinin Gazze savaşını durdurmak amacıyla tarafların bakış açılarını birbirine yakınlaştırmaya yönelik 3 aşamalı bir ateşkes teklifi sunduğunu belirtmişti.

Reuters haber ajansı, Mısır’ın ateşkes planının geçtiğimiz hafta Hamas ve İslami Cihat yetkililerine iletildiği bildirdi.

Ancak Hamas siyasi büro üyelerinden İzzet Raşak, Hamas’ın Reuters tarafından yayımlanan Mısır planı konusunda hiçbir bilgisi olmadığını belirtti ve “Bir kez daha vurguluyoruz Siyonist rejimin saldırıları tamamen durdurulmadıkça hiçbir müzakere olmayacak” dedi. 

Kahire'de Mısır ile Hamas’ın görüşmelerine katılan bir kaynaktan naklen basına sızdırılan haberlere göre Mısır’ın 3 aşamalı planı kademeli olarak tüm esirlerin serbest bırakılmasını öngörüyor. 

3 veya 4 haftaya kadar uzatılabilecek şekilde 2 haftalık ateşkesin öngörüldüğü ilk aşamada kadınlar, çocuklar, yaşlı erkekler ve hastalar olmak üzere 40 İsrailli esirin serbest bırakılması planlanıyor. 

Buna karşılık İsrail’in bu süre zarfında aynı kategoriden 120 Filistinliyi serbest bırakması, ateşkes kurallarına uyması, tanklarını Gazze’den çekmesi ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması planlanıyor. 

İkinci aşamada ise, Filistinli gruplar arasında görüşmeler sağlanarak, Batı Şeria ve Gazze’de bir teknokrat hükümetin kurulmasının ele alınacağı öne sürülüyor. 

Üçüncü aşamanda ise "kapsamlı bir ateşkesin" sağlanmasının ardından, Gazze’deki İsrailli esirlerin tamamının serbest bırakılacağı, buna karşılık sayısı daha sonra belirlenecek şekilde Filistinli esirlerin de serbest bırakılacağı iddia edildi.

Fransız Haber Ajansı’na demeç veren Hamas yetkilisi, serbest bırakılacak Filistinli esir sayısı ve İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesinin garanti edilmesi konusunda çekinceler olduğunu söyledi.

Öte yandan Hamas Siyasi Büro üyelerinden Usame Hamdan da Filistin halkının kısmi değil kapsamlı bir ateşkes istediğini belirterek İsrail rejiminin saldırılarını durdurmadan Gazze’deki esirlerini sağ göremeyeceğini söyledi.

YDH

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Direniş Ekseni Cephesi'de son gelişmeler...

Direniş Ekseni Cephesi'de son gelişmeler...

01-05-2024 - FİLİSTİN

Filistin bayrağı açıp Dabke dansı yapmıştı: Şampiyon Necmettin Erbakan Akyüz'e Avrupa'dan madalya tehdidi

Filistin bayrağı açıp Dabke dansı yapmıştı: Şampiyon Necmettin Erbakan Akyüz'e Avrupa'dan madalya tehdidi

30-04-2024 - FİLİSTİN