DÜNYA
Giriş Tarihi : 20-03-2023 09:57

Yahya Seri’nin dilinden Yemen’in sekiz yıldır devam eden savaştaki kazanımları..

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü, Suudi koalisyonunun Yemen’e yönelik saldırısının yıldönümünün arifesinde, San’a'nın işgalcilere karşı sekiz yıllık mücadelede elde ettiği başarılara değindi.

Yahya Seri’nin dilinden Yemen’in sekiz yıldır devam eden savaştaki kazanımları..

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, Pazar günü Suudi koalisyonunun Yemen'e yönelik saldırısının sekizinci yıldönümü münasebetiyle düzenlenen "8 Yıllık İstikrar" konferansında şunları söyledi: ‘Silahlı Kuvvetlerimiz, işgalci düşmanın açıklanmış ve açıklanmamış hedeflerini etkisiz hale getirmeyi ve mağlup etmeyi başarmıştır.

Şimdi bu savaşın dokuzuncu yılına girmek üzereyken, herkese Yemen halkının teslim olmadığını ve teslim olmayacağını vurguluyoruz. Silahlı kuvvetler, operasyon odaları yönetiminde ABD liderliğindeki suç koalisyonuyla mücadele etti.

Amerika, bu saldırının casusluk, izleme ve lojistik desteğinden sorumludur. Her saldırıyı, hedefi belirleyen, pilotları eğiten, uçaklara yakıt dolduran ve onlara Yemen şehirlerinin derinliklerine kadar eşlik eden Amerikalılardır. Amerika, Yemen'e karşı uygulanan kuşatmayı da izlemektedir.

Yemenlilerin şer ve işgal koalisyonu ile savaşı henüz bitmedi. Yemen füze kuvvetinin sahip olduğu deneyimler ve yetenekler, bu kuvvetleri düşman üslerine ve tesislerine saldırmaya daha hazır hale getirmiştir. Silahlı kuvvetler, etkili olduğu kanıtlanmış bir caydırıcı güç olarak stratejik füze stokunu artırmaya devam ediyor. Füze gücümüz, balistik ve seyir füzeleri dâhil olmak üzere çok sayıda füze sistemi ile donatılmıştır.’

Yahya Seri konuşmasının devamında, Yemen Hava Kuvvetleri'nin insansız hava araçlarıyla donatıldığına da değinerek, şunları söyledi: ‘Yemen güçlerinin bu yeteneği yabancı uzmanların da dikkatini çekmiştir. Yemen İHA kuvvetleri, sekiz yıllık savaş boyunca 3 bin 264 saldırı operasyonu ve 8 bin 745 istihbarat operasyonu olmak üzere 12 bin 9 operasyon gerçekleştirmiştir. Yemen insansız hava araçları, Yemen toprakları içinde 2 bin 267, ülke dışında ise 997 operasyon gerçekleştirdi. Yemen insansız hava kuvvetleri, birçok özel askeri operasyonun başarısında önemli rol oynadı. Sekiz yıllık savaş boyunca Yemen'deki hava operasyonlarının toplam sayısı 4 bin 585 operasyona ulaşıyor, bunlardan 2 bin 22 operasyonu düşman uçaklarını düşürmek ve onlara zarar vermek için gerçekleştirildi ve 2 bin 565 operasyon hava saldırısını kontrol etmek ve kontrol altına almak için gerçekleştirildi.

Yemen Hava Kuvvetleri, 165 keşif ve savaş uçağını düşürmeyi başardı. Bunların arasında 13 savaş uçağı, 10 Apache saldırı helikopteri ve Black Hawk dâhil 6 nakliye helikopteri vardı. ABD Hava Kuvvetlerinin 48 uçağı ve diğer 123 casus uçağı düşürüldü.

Suudi düşmanı, kendi saflarındaki can kayıplarını gizliyor ve medyaya bu konuda bir şey söyleyen herkese karşı sert önlemler alıyor.

Koalisyon savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen saldırıların sayısı 274 bin 302'den fazla saldırıya ulaşmaktadır ve bunların 59 bini geçen yıl içinde gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar sadece sorumlu ve ilgili tarafların kaydetmeyi başardığı saldırılardır. Ülkemize yönelik saldırı ve kuşatma, ABD’nin güdüm ve gözetiminde ve Batılıların katılımıyla gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yıllarda, her ülkenin işgalci koalisyona katılım düzeyini izledik.

Bu savaş sırasında güçlerimiz 13 bin 229'dan fazla askeri operasyon düzenlemiştir. Bunların 6 bin 702'si saldırı, 6 bin 527'si ise düşmanın saldırı operasyonlarını ve ilerleyişlerini kontrol altına almak ve onları yenilgiye uğratmak için gerçekleştirilmiştir.

Füze gücümüz, bin 828 askeri operasyon gerçekleştirdi ve bunların bin 237'si Yemen topraklarındaki düşman birliklerini hedef aldı. Yemen coğrafyası dışındaki Suudi ve BAE topraklarının derinliklerindeki düşman hedeflerine yönelik 589 füze operasyonu gerçekleştirildi.

Yemen Donanması ve Sahil Güvenlik Kuvvetleri de sekiz yılda Suudi ve BAE koalisyon güçlerine karşı 38 özel operasyon gerçekleştirdi.

Yemen kara kuvvetlerinin tüm birimlerinin toplam harekâtı 25 bin operasyona, toplam keskin nişancı harekâtı ise 71 bin 128 operasyona ulaşıyor. Sekiz yıl boyunca keskin nişancıların operasyon sayısı da 5 bin 213 operasyona ulaştı ve bunların 2 bin 274’ü sesli ve görüntülü olarak kaydedildi.

Yemen Silahlı Kuvvetlerinin mühendislik birimleri, düşman toplanma yerlerine yönelik 22 bin 854 operasyon gerçekleştirdi ve bunların 24 bin 907'si saldırı ve savunma amaçlıydı. Ayrıca topçu birliğimiz savaşın sekiz yılında 85 bin 634 operasyon gerçekleştirdi. Bu miktarın bin 150 adedi insansız hava aracı kuvveti ile ortaklaşa gerçekleştirildi.

Suudi koalisyonu, Yemen'e yönelik sekiz yıllık saldırı sırasında 10 bin 840'tan fazla ölüm ve yaralanma yaşadı. Savaşın sekizinci yılında 36 Suudi subay ve askerinin öldürüldüğünü, 45 kişinin de yaralandığını açıkladık. BAE düşmanının bin 251'den fazla ölü ve yaralısı vardı. Sudan ordusundan da 9 bin 545'ten fazla ölü ve yaralı vardı. Elde edilen istatistiklere göre bu yıllarda ölen ve yaralanan Yemenli paralı askerlerin sayısı 261 bin 243 ölü ve yaralıya ulaşmaktadır.

Bu savaşın devam etmesi sadece gerilimi artıracak ve ülkemizi savunmak için daha fazla yasal seçenek üzerinde çalışmamıza neden olacaktır. İşgalciler ve müttefikleri, bu saldırı yıllarında Yemen’in daha güçlü hale geldiğini öğrenmiş ve biliyor olmalıdır. Ülkemizde herhangi bir yabancı gücün varlığını reddediyor ve yasadışı buluyoruz.’

Suudi Arabistan, Arap koalisyonunun başında yer alarak ve ABD'nin desteği ile 26 Mart 2015'ten beri istifa eden Yemen Cumhurbaşkanını yeniden iktidara getirmeye çalıştığı iddiasıyla Yemen'e askeri saldırı düzenledi ve bu ülkeyi karadan, havadan ve denizden kuşatma altına aldı. En fakir Arap ülkesine gerçekleştirilen bu saldırı, bu ülkenin istifa eden ve kaçak cumhurbaşkanını iktidara geri getirme bahanesiyle siyasi hedef ve emellerini gerçekleştirmek isteyen Amerika’nın desteği ve yeşil ışık yakmasıyla başladı.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin petrol bakanı Ahmed Daras, birkaç ay önce şu açıklamalarda bulundu: ‘2018'den bu yılın Temmuz ayına kadar bu ülkeden 130 milyon 41 bin 500 varilden fazla petrol yağmalandı. İşgalci Suudi-BAE koalisyonunun 2018'den bu yana yağmaladığı Yemen petrolünün parasal değerinin 9 milyar 490 milyon 639 bin 415 dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bu askeri saldırılarda, Suudi koalisyonu hedeflerinden hiçbirine ulaşamadı ve bu saldırıların on binlerce Yemenlinin ölümü ve yaralanması, milyonlarca insanın yerinden edilmesi, bu ülkenin altyapısının tahrip olması ve kıtlık ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasından başka bir sonucu olmadı. Yemenli yetkililer ve etkili uluslararası kuruluşlar, geçtiğimiz aylarda ve yıllarda defalarca bu fakir ülkede bir insani krizin meydana geldiğini vurguladılar.

Hürsedahaber

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com