ANALİZ
Giriş Tarihi : 07-11-2022 14:29

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için 1 Ocak sonrasına işaret ediyor

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için 1 Ocak sonrasına işaret ediyor

İsveç’in yeni başbakanı Ulf Kristersson bugün Türkiye’de olacak ve yarın Ankara'da temaslarda bulunacak. Kristersson, TBMM'nin ülkesinin NATO’ya katılımını onaylamasını isteyecek. Ankara ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Artık zamanı geldi” dediği onay süreci için daha vakit olduğu görüşünde.

İsveç’in attığı adımlardan ve açıklamalardan memnuniyetini saklamayan Ankara, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek "terörle mücadele yasasının" nasıl uygulanacağını görmek istiyor.

Doğrudan bağlantılı olmasa da ABD Kongresi’nin F-16 satışı konusunda nasıl bir karar vereceği de Ankara’nın bu süreçte izlediği bir gelişme olacak. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in 3 günlük Türkiye ziyaretinin en önemli mesajı, İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılımı için gerekli koşulları yerine getirdiği ve dolayısıyla TBMM onay sürecinin bir an önce tamamlanması çağrısı oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2,5 saate yakın görüşen Stoltenberg, yıl sonuna kadar bu adımın atılması beklentisini açıkça dile getirdi ve özellikle İsveç’teki yeni hükümetin, Haziran ayı sonunda imzalanan Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü mutabakat muhtırasında yer alan unsurları yerine getirdiğini kaydetti. 

NATO Genel Sekreteri’nin hemen ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmede ülkesinin NATO’ya katılımını ele alacak.

İsveç’in sağcı yeni hükümeti, NATO’ya katılım ve Türkiye’nin taleplerinin karşılanması konusunda son dönemde sıcak mesajlar vererek Ankara’nın tavrını yumuşatma ve süreci hızlandırma çabasında. Kristersson’un Türkiye ziyaretinde de bu mesajları açık bir şekilde iletmesi öngörülüyor. 

NATO ve aday ülkeler İsveç ve Finlandiya’nın kaygısı, onay sürecinin daha da uzaması ve Türkiye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere kadar tamamlanamaması. Mayıs ya da Haziran ayında yapılması öngörülen seçimlerin ardından yeni Meclis’in oluşması, toplanması ve normal faaliyetlerine başlamasının aylar sürecek belirsiz bir takvime işaret ediyor olması kaygıları artan bir unsur.  

Bu durumun, 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgale başlayan Rusya karşısında NATO’nun, Avrupa kıtasını daha da bir araya getirerek vermek istediği bütünlük ve caydırıcılık yanıtının içinin boşalmasına neden olacağı ilgili ittifak başkentlerinde yapılan değerlendirmeler arasında. 

Dolayısıyla Ankara’ya yapılan baskı, onay sürecinin 2022 sonuna kadar tamamlanmasını içeriyor. 30 üyeli ittifak içinde onay işlemini tamamlamayan sadece Türkiye ve Macaristan kaldı. Macaristan'da yıl bitmeden onay sürecinin tamamlanması öngörülüyor. 

BBC Türkçe

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com