ANALİZ
Giriş Tarihi : 17-12-2022 11:33   Güncelleme : 22-12-2022 10:59

Siyonistlerin 'İran' Umudu Erken Söndü...

Siyonistlerin 'İran' Umudu Erken Söndü...

Siyonistlerin "İran" Umudu Erken Söndü

İsrail medyasının önde gelen ismi Jerusalem Post'ta yayınlanan analizin tam metin çevirisini sunuyoruz:

İsrailli yetkili, İran rejiminin protestolardan sağ çıkmasının muhtemel olduğunu düşünüyor.

İran, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin polis nezaretinde öldürülmesinin ardından Eylül ortasından bu yana rejime karşı yaygın protestolar girdabına çekildi.

ANNA AHRONHEIM, 5 Aralık 2022

İsrail ordusu Askeri İstihbarat Araştırma Departmanı başkanı Tuğgeneral Amit Saar’a göre, İran rejimi muhtemelen son üç aydır ülkeyi sarsan protestolardan kurtulacak ve önümüzdeki yıllarda iktidarda kalmaya devam edecek.

Pazartesi günü Tel Aviv'deki Gazit Enstitüsü Konferansı'nda konuşan Saar, "İran rejimi bu protestolardan kurtulmayı başaracak" dedi. "Rejim, bu tür protestolarla başa çıkmak üzere çok güçlü aparatlar geliştirdi."

İran, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin düzgün bir şekilde başörtüsü takmadığı için "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra polis nezaretinde öldürüldüğü Eylül ortasından bu yana rejime karşı yaygın protestolara maruz kaldı.

İslam Cumhuriyeti'nin geçmişte de ülke çapındaki protestolardan etkilendiğini belirten Saar, mevcut ayaklanmaların uzunluğu ve şiddetinin yanı sıra katılımcıların yaşlarının gençliği ve rejim figürlerine karşı şiddet kullanma konusundaki istekliliklerinin, bugünkü ayaklanmaları geçmiştekilerden farklı kıldığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca Saar, protestoların arkasındaki nedenin - seçimlerden veya ekonomiden ziyade rejimin kendisinin meşruiyeti - iktidardakiler için büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Saar, genç neslin korkusuz oluşunun - İran güvenlik güçlerinin en az 50 üyesi ülke genelinde protestocular tarafından öldürüldü - rejim için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam edeceğini de ekledi.

Saar, "Bu protestolar azalsa bile, protestoya yol açan nedenlerin yaşamaya devam edeceğini ve dolayısıyla İran rejiminin önümüzdeki yıllarda da benzer sorunları yaşayacağını düşünüyorum" dedi.

İran, devam eden protestolarla uğraşmanın yanı sıra, önümüzdeki yıla Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere küresel krizlerle birlikte giriyor.

Saar, "İlk kez, İran'ın Rusya'ya Ukrayna'daki savaşı için gelişmiş silahlar sağladığını görüyoruz" dedi. "İran ve Rusya arasındaki yakınlaşma Rusya'nın ihtiyacından kaynaklanıyor - bu dramatik bir değişim. Uluslararası bir kınamanın muhatabı olacaklarını biliyorlardı ama bu açık bir stratejik karardı."

İran'ın Rusya'ya sadece insansız hava araçları tedarik etmekle kalmayıp, Moskova'ya önemli bir savaş alanı desteği sağlayacak kısa menzilli balistik füzeler göndermeye hazır olduğu da bildirildi.

Saar, ancak, "İranlılar, Ukrayna savaşındaki yardımları için Ruslardan bir bedel isteyecekler, bakmamız gereken şey bu" dedi.

Ayrıca Rus kuvvetlerinin İran'ın mühimmatlarını kullanmasına yardımcı olmak için bölgeye İranlı personeller de konuşlandırıldı.

Tahran, İsrail ile savaşmak üzere yeteneklerini geliştiriyor

İsrail'in merkez düşman olmaya devam etmesiyle Tahran, Yahudi devletine karşı bir savaş için yeteneklerini geliştirmeye devam ediyor. İran, bölgedeki vekil gruplarını güçlendirmeye devam ederken, aynı zamanda İsrail'e karşı simetrik bir savaş yürütmek konusunda gücünü artırıyor.

İran aynı zamanda daha fazla bilgi, santrifüj ve tesislerle, nükleer programında her zamankinden daha ileri bir aşamada.

"İran, zenginleştirme süreci üzerinde tam kontrole sahip ve bomba üretmek için sadece siyasi karar gerekiyor, teknik bir engel yok" diyen Bakan, silahlandırılması hala "birkaç yıl" sürecek olsa da, "geçmişte gördüğümüzden tamamen farklı bir program yürütüyor" dedi.

Kaynak  https://www.jpost.com/middle-east/article-724115

KUDÜS ANALİZ

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com