FİLİSTİN
Giriş Tarihi : 10-11-2022 09:06

Kassam’ın Füzeleri İşgalciyle Mücadelede Yeni Bir Denklem Oluşturdu..

 Kassam’ın Füzeleri İşgalciyle Mücadelede Yeni Bir Denklem Oluşturdu..

Başta Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları olmak üzere Filistin direnişinin oldukça mütevazi imkanlarıyla geliştirdiği roketler ve ardından füzeler Siyonist işgal rejimiyle olan çatışma sürecinde belirleyici bir unsur oldu, çatışmayı farklı bir boyuta taşıdı. Direniş güçleri bu imkanıyla düşmana yeni denklemler dayatmada ve onunla savaş dengelerini alt üst etmede başarılı oldu.

26 Ekim, direniş güçlerinin 26 Ekim 2001 tarihinde Gazze’nin kuzeyine paralel Filistin topraklarında yer alan Circa Köyü toprakları üzerinde inşa edilen Sderot Yahudi yerleşkesine ilk roketlerini atmalarının 21.yıl dönümüdür. 

Direniş güçleri ilk roketi attığında, silahlı direnişe inanmayanlar tarafından kuşkuyla karşılandı. Bu dönemde öyle bir silahın zarardan başka bir şeye yaramayacağını dillendirmeye başladılar. Fakat direnişin ısrarla bunun üzerinde durması, Kassam mühendislerinin onu geliştirme konusundaki gayret ve ısrarları füzeleri stratejik bir silaha ve Siyonist liderlerin uykusunu kaçıran bir tehdide dönüştürdü.

Başlangıç

İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın resmi sitesinde yayınladığı rapora göre roket düşüncesi Gazze’den çıkmış. O dönemde Kassam Tugayları'nın iki önemli komutanı olan şehit Nidal Ferhat ve Titu Mesud roket ve füze düşüncesi üzerinde iyice kafa yordu. Çevrelerini, roket yapabileceklerine inandırmaları kolay olmadı. Bunlar askeri sanayi fakültelerinde okumadıkları gibi, roket ve füze bilimini de okumamışlardı.

Roket yapmaya karar verdikleri ilk aşamada önemli zamanları patlayıcı maddeleri aramada geçti. Kolay değildi. Birçok zorluk ve engel vardı. Roket için gereken bütün aparatı bulmada kendi yerel imkânlarını kullanmaktan başka çareleri yoktu. 

26 Ekim 2001 tarihi geldiğinde Kassam Tugayları'na mensup mücahitler uzun uğraş ve denemelerin ardından ilk füzeyi atmayı başardı. Füzeye Kassam-1 adını verdiler. İngilizlerin işgaline karşı Filistin’de direniş gösteren ve Cenin’de şehit olan Suriye asıllı Şeyh İzzeddin El-Kassam’ın ismini verdiler.

Roketleri geliştirmek için Adnan El-Ğul gibi birçok Kassam mühendisi aktif rol aldı. Bunlar roketlerin etkinliğini ve menzilini artırdılar.

Kassam Tugayları'nın Siyonist hedeflere attığı ilk roketin uzunluğu 70 cm, çapı 8cm, menzili ise 2-3 kilometre idi. Başlığına takılan patlayıcı ise, 600 gram TNT idi.

İlk başta roketler tam hedefe isabet edemiyordu. Bu, direniş güçlerini onu geliştirmeye ve çıkan kusurlarını tamir etmeye yöneltti. Çok geçmeden Kassam mühendisleri 2002 tarihinde köklü değişikliklerin ardından Kassam-2 adıyla yeni bir roket geliştirdi. En önemli değişiklik menzilde kendini gösterdi. Çünkü yeni roket artık 9-12 km’ye ulaşıyordu. Aynı şekilde başlığı da altı yüz gram değil 6 kg. güçlü patlayıcı taşıyordu.

2004 yılında Siyonist İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Kassam’ın Askalan şehrine roket atması durumunda Gazze’ye girmekle tehdit etti. Askalan Filistin direnişinin menziline giren ilk şehirdir. Ancak Şaron tehditle amacına ulaşamadı. Direniş güçleri Askalan şehri gibi diğer yakın yerleri de vurmaya başladı. 

2005 yılında Kassam Tugayları Kassam-3 roketini geliştirdiğini duyurdu. Roketin 17 kilometre menzile ulaşmasıyla işgal altındaki birçok şehir füze hedefindeydi artık. 

Direnişin Roket/Füze Geliştirme Süreci

Roketlerde ilk ciddi ve köklü değişiklik 2007 yılında gerçekleşti. Çünkü direniş güçleri roketleri atmak için yeni bir yöntem buldu. O da daha önce kazıyıp hazırladıkları tünellerdi. Daha önce üç ayaklı rampalardan ve yerin üstünden atıyorlardı. Ancak bu tarihten sonra kazıdıkları tünellerden atmaya başladılar. 

Her taraftan ablukaya alınmış olmasına ve önemli malzemeyi bulmada zorlanmasına rağmen direniş güçleri sessiz sedasız bir şekilde roketleri geliştirmeyi sürdürdü.

2012 yılında meydana gelen Siccil Taşları Savaşı'nda Kassam Tugayları Siyonist rejimle olan savaş tarihinde ilk kez Tel Aviv’i mahalli yapımı olan ve M75 ismini verdiği füzeyle vurdu. M harfiyle Hamas hareketinin büyük komutanlarından şehit Dr. İbrahim El-Mukadime’yi sembolize etmişti.

Düşmanla mücadelede füzenin etkin olması, özellikle işgal rejiminin iç kısımlarını vurarak düşmanı acıtması, direnişin daha çok füzelerin üzerinde çalışmasına ve onu geliştirmesine vesile oldu. Nitekim bunu 2014 yılında meydana gelen Yenilmiş Ekin Savaşı'nda görmek mümkündür. Çünkü bu savaşta direniş güçleri Tel Aviv ve çevresini yüzlerce füzeyle vurmuştu.

Direniş güçleri füze güçlerini geliştirmeyi sürdürdüler. Yenilmiş Ekin Savaşı'nın ilk gününde Kassam yeni bir füzeden bahsetti. İlk defa işgal edilmiş Filistin topraklarındaki Hayfa şehrini R16 füzesiyle vurduğunu duyurdu. Hayfa, Gazze’den 140 kilometre uzakta bir Filistin şehri.

Yine direniş güçleri, Kassam Tugayları komutanı Ahmed Ca’beri’nin ismini verdiği J80 füzesini tanıttı. Düşman hedeflerine attığı bu füzenin düşmanın Gazze sınırına kurduğu Demir Kubbe sistemini yanılttığını duyurdu. Yine menzili 55 kilometre olan Siccil 55 füzelerini de duyurdu.

Siyonist Rejimin Gazze Sınırına Kurduğu Demir Kubbe Sistemini Nasıl Aştılar?

Filistin direnişi, işgal rejiminin Gazze’den atılan füzeleri hedefe varmadan havada etkisiz hale getirmek için kurduğu ve dünyaya karşı iftihar ettiği Demir Kubbe sistemini bölgeye yoğun füze atarak aşmayı başardı. 

20 yıllık bir süreç içerisinde direniş güçleri roketle başlayan füzeleri geliştirmede önemli mesafe katettiler. Yirmi yıl sonra baktığımızda füzelerin menzil, hedefi vurma, füzeleri depolama ve tüneller aracılığıyla atma ve en önemlisi de Demir Kubbe sistemini aşmada önemli bir noktaya geldiğini görüyoruz.

Yine Kassam Tugayları 2015 tarihinde SH (Şemmale) ve A (Attar) adıyla iki füze daha geliştirdiğini duyurdu. Şemmale ve Attar işgal rejiminin 2014 savaşında suikastla şehit ettiği iki direniş komutanı.

Geçen yıl (2021) meydana gelen çatışmada direniş güçleri Attar ve Şemmale füzeleriyle işgal altındaki Kudüs dâhil işgal rejimine ait birçok hedefi vurduğunu duyurdular.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları direnişin ilk mühendisi büyük komutan şehit Ayyaş’ın ismini verdiği 250 km menzilli Ayyaş füzesini hizmete soktuğunu duyurarak, bununla Gazze’den 220 kilometre uzaklıktaki Ramon Havaalanı'nı vurduğunu duyurdu. Bu füzeyle direniş güçleri işgal edilmiş Filistin topraklarında bütün hedeflere ulaşabileceklerini göstermiş oldular.

Başta Kassam Tugayları olmak üzere Filistin direnişi hazırlık yapmaya, silahını geliştirmeye, birçok alanda kendini ileri bir düzeye taşımaya gayret ediyor. Eli tetikte olan direniş Kudüs ve Mescidi Aksa ile birlikte bütün Filistin’in özgürlüğü için yoğun bir mesai hazırlıyor. 

Şeyh Ahmed Yasin’in taşlı intifadayla başlattığı direniş sürecinde, onun kurduğu mektebin talebeleri bugün işgalcinin kalbine füze atmakta, hava alanlarını kapatmakta, açıklamalarıyla Siyonistleri evlerine hapsetmekte ve dışarı çıkarmaktadır. 

Filistin Enformasyon Merkezi

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com