GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-06-2023 09:21

Kamuda mülakat bir an önce kaldırılsın...

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırılacağı ifade edilen kamuda mülakat ile işe alım konusunun kaldırılması bekleniyor

Kamuda mülakat bir an önce kaldırılsın...

Süreç ile ilgili Büro Memur-Sen, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğüne bir yazı ile kamuda yapılan alımlarda mülakatın kaldırılması konusunun en kısa sürede hayata geçirilmesini talep etti.

Kamuya personel alımlarında uzun süredir tartışmalara sebep olan mülakatın kaldırılacağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. Mülakatların kaldırılmasına yönelik açıklamanın ardından karar henüz resmileşmezken, süreç ile ilgili Büro Memur-Sen, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğüne bir yazı yazarak mülakatın kaldırılması talebini iletti.

“ÇOĞU BAKANLIK SADECE MÜLAKAT İLE ALIM YAPMAYA BAŞLADI”

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan imzalı yazıda, kamuda çok sayıda bakanlık, kurum ve kuruluşun alımlarında var olan yöntemler ile alım yapıldığı ifade edilerek, 1999 sonrası merkezi sınav ve merkezi yerleştirme sistemine geçildiği hatırlatıldı. Yazıda, “2000’li yıllardan itibaren kamuya personel alımının asıl yöntemi olan merkezi sınavla atama yöntemi son yıllarda istisna durumuna gelmiş, ilgili mevzuatta yapılan değişikliklerle çoğu bakanlık ve kurum personeli kurumsal sınav ve mülakat ya da KPSS ve mülakat, hatta sadece mülakat yöntemiyle atanmaya başlamıştır” ifadeleri kullanıldı.

“MÜLAKAT İLE DEVLETE KARŞI DUYULAN GÜVENİN ZEDELENMESİNE NEDEN OLUNDU”

Alım yapacak kurumların neden mülakatı tercih ettiğinin bilinmediği ifade edilirken, mülakatın tercih edilmesinin, kamuoyunda şüpheye sebep olduğu belirtilerek, “Son yıllarda sözlü mülakatın genele şamil olması, kamuoyunda kayırmacılık olarak algılanmış, devlete karşı duyulan güvenin zedelenmesine neden olmuştur. Bu algı ve yargının giderilmesi açısından, yapılacak sınavlarda mülakatların gerekli olup olmadığı iyi analiz edilmeli, yapılacak merkezi ve kurumsal sınavların mülakat dâhil her aşamasının objektif ve denetlenebilir olması ve mülakatın kaçınılmaz olduğu durumlarda ise yargı kararlarında vurgulandığı üzere sesli veya görsel kayıt tutulmak suretiyle gerektiğinde inceleme ve denetime uygun hukuki bir uygulama yapılmalıdır” denildi.

“İNSAN FAKTÖRÜNÜ EN İYİ ŞEKİLDE KULLANMANIN YOLU DOĞRU İŞE DOĞRU KİŞİLERİN ALINMASIDIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tepkiler doğrultusunda mülakatın kaldırılacağına yönelik ifadesi hatırlatılarak, bazı bakanlıkların açıklamanın ardından mülakatsız KPSS sınav sonuçlarına göre atamalar gerçekleştirdiğinin altı çizilerek, “İnsan faktörünü en iyi şekilde kullanabilmenin ön koşulu, doğru işe doğru kişilerin ön yargı ve kabulden uzak, kurumsal gereklilikleri dikkate alan, tarafsız bir seçme yöntemiyle işe alınmaları ile bu kişilerin kurumlarındaki ilerleme ve yükselmelerinin yine bu kriterlerle yapılması olacaktır” diye belirtildi.

Milli Gazete

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com