Şeth Frantzman Jerusselam Post 'ta "Ateşkes Hamas'ı iktidarda bırakacaksa kim zafer ilan edebilir?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
İşte o yazı:
ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü üç parçalı bir ateşkes önerisi ortaya koydu. Öneri, Hamas'ı Gazze'de iktidarda bırakacak gibi görünüyor ve Hamas'ın yeniden yapılanma yoluyla fayda sağlamasına yol açabilir. Ancak İsrail Gazze'deki hedeflerini de öyle esnek bir şekilde, net bir strateji olmadan belirledi ki, İsrail'in mevcut planına göre Hamas iktidarda kalabilir.
Biden, CNN'e göre Beyaz Saray'da şunları söyledi: "Bu noktada Hamas, İsrail'in bu savaştaki ana hedeflerinden biri olan ve açıkçası haklı bir hedef olan 7 Ekim'i daha gerçekleştiremez." Plan, "tam ve eksiksiz bir ateşkese" ve rehinelerin serbest bırakılmasına yol açacak.
İsrail güçleri Gazze'nin nüfuslu bölgelerinden çekilecek ve Hamas "bir miktar" rehineyi serbest bırakacaktı. İsrail yüzlerce Filistinli mahkumu serbest bırakacaktı. Aynı anlaşma aylardır masadaydı ve Hamas, Katar ve Mısır gibi diğer ülkelerden gelecek baskının Hamas'ın daha iyi şartlar elde etmesine yol açacağını umarak İsrail'i oyalamaya çalışıyordu.
ABD'nin mevcut teklifinde "erkek askerler de dahil olmak üzere hayatta kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması için bir takastan" bahsediliyordu... ve Hamas taahhütlerini yerine getirdiği sürece, geçici ateşkes, İsrail'in önerilerinin ifadesiyle, "yeni bir anlaşma" haline gelecekti. düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması.'” Sonra “Gazze için büyük bir yeniden inşa planı” olacaktı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Gazze savaşının sona ermesi çağrısında bulundu. "ABD'nin kalıcı bir barış önerisini destekliyoruz. Tıpkı bölgedeki ortaklarımızla birlikte herkesin barış ve güvenliği için çalıştığımız gibi. Rehinelerin serbest bırakılması, barış ve iki devletli çözümün ilerlemesi için kalıcı bir ateşkes."
X hakkında bir açıklama yapan Başbakan'a göre İsrail'in koşulları biraz farklı. “İsrail'in savaşı sona erdirme koşulları değişmedi: Hamas'ın askeri ve idari kapasitesinin yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye hiçbir müdahalenin yapılmaması. artık İsrail için bir tehdit oluşturuyor.” İsrail'in koşulları bu konuda esnek çünkü “yetenek” ve “tehdit” tanımları oldukça geniş.
Savaşın genel eğilimi artık Hamas'ı iktidarda bırakacak gibi görünüyor. İsrailli yetkililer, bazılarının aylar önce tahmin ettiği "yıllardan" daha kısa bir süre olan yedi ay daha savaşmaktan bahsediyor. Buna ek olarak İsrail, görünen o ki, “Hamas olmayacak” şeklindeki konuşmaları ve Hamas'ın topyekûn yenilgisi, zaferi ya da ortadan kaldırılmasına ilişkin atıfları da bir kenara bırakma sürecinde.
Mevcut ateşkes planı Hamas'ı iktidarda tutmaya yönelik bir plandır. Sonuç olarak Hamas önümüzdeki yıllarda Gazze'nin çoğunu yönetmeye geri dönecek ve yeniden yapılanma çabası büyük olasılıkla Hamas'ı geçmişte olduğu gibi güçlendirecek. Gazze'de Hamas'ın yerine farklı bir hükümet getirilmediği sürece Hamas, yeniden inşa için bağışçılarla ortak olacak ve yeniden inşa edilen her binada söz sahibi olacak.
Geçmişte okulların ve toplum merkezlerinin altındaki tüneller de dahil olmak üzere binaların altına tünel şaftları inşa etmişti. Ayrıca yeniden inşa edilen alanlara silah yerleştirebilecek. Geçmişte bağışçılar ve insani yardım sağlayan STK'lar, Hamas'a meydan okumaya ve hatta onun varlığını bildirmeye istekli olmadıklarını göstermişlerdi. Gazze'de bir terör devleti kurdu ve kişi başına dünyadaki çoğu ülkeden daha fazla silah stokladı. Hamas'ın destekçileri yeniden inşadan yararlanmaya çalışacak.
Eğer Hamas'ın kalmasına izin verilirse zafer ilan edecek. Liderleri 7 Ekim'de işlenen suçlarla suçlanmadı, bu da Doha'daki Hamas liderlerinin muhtemelen önümüzdeki yıllarda Batı Şeria'yı ele geçirmeye çalışacakları anlamına geliyor. Hamas Ankara, Doha ve Tahran'ın yanı sıra Moskova tarafından da destekleniyor.
İsrail daha da yalnız
Bunun sonucu, İsrail'in bu savaştan geçmişe göre daha yalnız çıkması anlamına gelecektir. Hizbullah ve İran'ın vekilleri de bu savaştan faydalandı ve caydırılmadı. Bu tur, tünelleri ve personeli kaybetmiş olsa da Hamas'ın eskisinden daha güçlü hale gelmesiyle sonuçlanabilir. Hamas Gazze'de iktidarda kalırsa İsrail'in sorusu yüzlerce askerin ne uğruna feda edildiği olacak.
İsrail'in düşmanları kazandıklarını hissederlerse gelecekte daha fazla provokasyonların yaşanacağı akla yatkındır. Hizbullah ve Hamas, roket ateşinin artık İsrail'in İsrail sınırlarını boşaltmasına neden olabileceğini öğrendi. İsrail bu yavaş savaşta mücadele etmek için çok fazla siyasi sermaye harcadı.
Aynı zamanda hızlı ve kesin bir zafer arzusu olmadan yavaş yavaş ilerledi. Örneğin Gazze'nin merkezindeki Hamas birimleri çok fazla hasar görmedi. IDF, Hamas'ı Nuseyrat, Deir al-Balah, Maghazi ve Bureij'de yenemedi. Filistin Yönetimi de savaş nedeniyle zayıfladı ve Batı Şeria'nın kuzeyinin alevlenmesine yol açtı. Silahlar aynı zamanda Batı Şeria'nın kuzeyindeki terör gruplarına da akıyor.
Bir savaşa girdiğinizde, uzun bir savaştan, hedefi olmayan veya açık bir zaferi olmayan bir savaştan kimin yararlanacağını sormanız gerekir. Teröristler açıkça bundan faydalanıyor. İsrail'in bundan bir yararı yok gibi görünüyor. Artık İsrail, Gazze'de çok az hedefe ulaşılan bir ateşkesin tuzağına düşmüş olabilir.
Zayıf bir Hamas iyileşebilir. İran bu savaşta İsrail'in zayıf yönleri hakkında çok şey öğrendi. İsrail neyi başardı? 20-30 bin savaşçısı olan bir terör örgütünü bile yenemedi. Güçlü ülkeler daha zayıf düşmanlarla savaşırken, güçlü ülkenin yanlış adımlarla kaybedeceği daha çok şey olur. Bu bir çılgınlık yürüyüşü olabilir.