İsrailli yazar ve askeri analist Yoav Limor, Israel Hayom gazetesinde yayınlanan makalesinde, Batı Şeria’nın bugün itibariyle son yirmi yılın en tehlikeli bölgesi olduğunu, bölgedeki silah miktarının hayal bile edilemeyecek düzeyde arttığını ve bunun toptan kaçakçılıktan kaynaklandığını ileri sürdü.
Limor, silah kaçakçılığının bölgedeki ve Batı Şeria’daki unsurlarla işbirliği içinde Ürdün’den yürütüldüğünü ve aynı zamanda Hamas, İslami Cihat, Hizbullah ve İran’ın da bunda teşvikinin söz konusu olduğunu yazdı.
İran’ın son zamanlarda finansman ve rehberlik konusunda Batı Şeria’daki unsurlarla daha önce görülmemiş bir ölçekte doğrudan çalışmaya başladığını iddia eden Limor, bu bağlamda, durumu kontrol etmekte zorlanan zayıf ve cılız bir Filistin Yönetimi'nin varlığı ışığında, başta Tiktok olmak üzere sosyal ağların gençler üzerinde somut bir etkisi olduğunu ifade etti. Hükümetin acil birkaç önlem almayı düşündüğünü kaydeden İsrailli yazar, bunlardan birincisinin ordunun Batı Şeria'daki direniş savaşçılarına karşı halihazırda başlamış olan operasyonlarını artırmak olduğunu, ancak bu önlemin Gazze dahil olmak üzere bir çok yerde gerilimi tırmandırma riski barındırdığını söyledi. Limor, ikinci önlemin orduya, Şin Bet ve polise geniş çaplı bir operasyona hazırlanma ve açıkça eğitim verme emri vermek olduğunu belirtti.
Üçüncü olarak da Gazze Şeridi’ne yönelik tereddütlü politikanın durdurulması ve caydırıcılığın güçlendirilmesi için birkaç gün boyunca çatışma riskinin göze alınması gerektiğini ifade etti. Limor, dördüncü önlemin ABD ve diğer ülkelerle ilişkileri düzeltmek için gereken her şeyi yapmak olduğunu, beşinci ve en önemlisinin ise iç bölünmeleri çözmek için gecikmeden çalışmak olduğunu kaydederek, çünkü ortaya çıkan zorlukların kısa bir süre içinde çeşitli bölgelerde geniş çaplı bir operasyon yürütme olasılığı taşıdığını belirtti. Limor, bunun içinde güçlü ve birlik içinde bir toplumun gerektiğini sözlerine ekledi.
Kudüs Haber Ajansı - KHA