FİLİSTİN
Giriş Tarihi : 26-10-2022 13:20   Güncelleme : 02-11-2022 14:28

İslami Cihad: Fethi Şikaki'yi anmak bizi fedakarlığa yöneltiyor...

İslami Cihad Hareketin kurucusu ve ilk lideri Dr. Şikaki'yi şehit edilmesinin yıl dönümünde andı.

İslami Cihad: Fethi Şikaki'yi anmak bizi fedakarlığa yöneltiyor...

İslami Cihad Hareketi, kurucu lideri Dr. Fethi Şikaki'nin şehit edilmesinin 27. yıl dönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada, onun fedakarlığa ve Filistin için cihada sevk etme konusundaki etkisinin bugün hâlâ devam ettiğini dile getirdi. 

İslami Cihad Hareketi, Dr. Fethi Şikaki'nin şehadet yıl dönümü münasebetiyle yayınladığı basın bildirisinde onun teoriler çağında ilkelerini eylem alanına taşımak suretiyle bilgisiyle amel eden bir alim ve ilkelerine bağlı bir aydın örneği orta koyduğunu dile getirdi.

Açıklamada Şikaki'nin İslami Cihad Hareketi'nin ilk mücahit gruplarını komuta ettiğine, onların saflarını düzenlediğine, işgal zindanlarında esir tutulmanın onun planlama ve takip işini yapmasına engel olamadığına dikkat çekildi. 

İslami Cihad Hareketi'nin etkisini ve gücünü artırdığını vurgulayan açıklamada, Fethi Şikaki'nin yetiştirdiği mücahitlerin bugün düşmana karşı verilen mücadeleleri ve çatışmaları yönettikleri dile getirildi. 

İslami Cihad'ın vatanın bağımsızlığı ve yurda dönüş hedeflerine ulaşmak için yoluna devam ettiği, kuruluşta belirlediği ilkelere ters düşmeyecek açık bir stratejiyle çalıştığı ifade edildi. 

Filistin İslami Cihad Hareketi'nin kurucu lideri Dr. Fethi Şikaki, Libya'daki Filistinlilerin sınır dışı edilmesi işleminin durdurulması için Kaddafi'yle görüşmede bulunmak üzere gittiği Libya'dan dönerken uğradığı Malta'da, 26 Ekim 1995 tarihinde, İsrail rejiminin cinayet şebekesi Mossad'ın paralı katilleri tarafından şehit edildi.

Dr. Fethi Şikaki 1951'de Gazze'nin Refah mülteci kampında, Remle'den buraya iltica etmiş olan bir Filistinli ailede dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimi doğum yeri olan Refah'ta tamamladıktan sonra Birzeit Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Kudüs'te dört yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Mısır'ın Zekâzik Üniversitesi'nde tıp öğrenimi gördü. 1980'de buradan mezun olarak Kudüs'e döndü ve doktor olarak çalışmaya başladı. 1983'te işgal yönetimi tarafından tutuklandı ve bir yıl hapiste kaldı. 1986'da bazı arkadaşlarıyla birlikte İslami Cihad Hareketi'nin kaynağını oluşturan Filistin'in Kurtuluşu İçin İslâmi Cephe'yi kurdu. Daha önce İslâmi anlayışları dolayısıyla Fetih'ten ayrılan bazı gruplar da bu cepheye katıldı.

Sonradan İslâmi Cihad Hareketi adını alan söz konusu cephenin kurucuları ideolojik yapılanmalarında en çok İmam Hasan el-Bennâ, Seyyid Kutub ve İzzettin Kassam'ın fikirlerinden etkilenmişlerdi. 

Dr. Şikaki, 1986'da, Filistin'in Kurtuluşu İçin İslâmi Cephe'yi kurmasından kısa bir süre sonra ikinci kez tutuklandı ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 1988'de Lübnan'a sürgün edildi. Orada bir yıl kaldıktan sonra Suriye'nin başkenti Şam'a yerleşti. Kudüslü bir hanımla evliydi ve dört çocuk sahibiydi.

Filistin Enformasyon Merkezi

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com