DÜNYA
Giriş Tarihi : 19-10-2022 10:25

Fransız Çimento şirketi Lafarge İŞİD'e yardım ettiğini itiraf etti...

Fransız Çimento şirketi  Lafarge İŞİD'e yardım ettiğini itiraf etti...

ABD’de hakkında IŞİD'e maddi destek iddiasıyla dava açılan Fransız çimento şirketi Lafarge SA, ABD Adalet Bakanlığı'yla yaptığı anlaşmaya göre, 780 milyon dolar cezayı kabul etti ve özel bir şirketin bir terör örgütüne “maddi destek sağlamak”tan dolayı ödeyeceği en büyük “cezai savunma anlaşması”nı imzaladı. New York Bölge Savcısı Breon Peace, Lafarge'nin terör örgütü IŞİD'e yardım etmesine ilişkin, "Lafarge, şeytanla anlaşma yaptı." dedi.

ABD Adalet Bakanlığı, IŞİD terör örgütüne 2013 ve 2014'te Suriye'de faaliyetlerine devam edebilmesi için para ödeyen Fransız çimento şirketi Lafarge ile yaklaşık 780 milyon dolarlık bir cezai savunma anlaşması yaptı.

TERÖR ÖRGÜTÜNE MADDİ DESTEK SAĞLAMAK SUÇLAMASINI KABUL ETTİ
Lafarge SA’yı satın alan Holcim şirketi, Holcim'in Lafarge SA'yı satın almadan önce, Suriye iç savaşı sırasındaki bazı eski yöneticilerin mirasıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın Lafarge Cement Suriye'ye yönelik soruşturmasını çözmek için Lafarge'ın vardığı anlaşmayı desteklediğini söyledi. Kararın şartlarına göre, Lafarge SA ve uzun süredir faaliyette olmayan yan kuruluşu Lafarge Cement Suriye, Suriye'deki belirlenmiş yabancı terör örgütlerine Ağustos 2013'ten Ekim 2014'e kadar, maddi destek sağlamak suçlamasını kabul etti ve 777,78 milyon dolar para cezası ödeyecek.


Konuyla ilgili açıklama yapan firma, cezaya neden olan eylemlerin hiçbirinin ABD’deki Lafarge operasyonları veya çalışanları ile ilgili olmadığını ve olaya dahil olan yöneticilerin hiçbirinin bugün Lafarge veya herhangi bir bağlı kuruluşta çalışmadığını bildirdi.

19. yüzyılın ortalarında Paris'teki inşaat patlaması sırasında kurulan Lafarge’ın avukatları, Fransa’daki görülen davada şirketin çabalarının IŞİD’e yardım etmeyi değil, operasyonlarının devam etmesini sağlamak olduğunu savunmuştu.

"LAFARGE ŞEYTANLA ANLAŞMA YAPTI
New York Bölge Savcısı Breon Peace, Fransız çimento şirketinin terör örgütü IŞİD'e yardım etmesine ilişkin, "Lafarge, şeytanla anlaşma yaptı." ifadesini kullandı.

karar

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com