DÜNYA
Giriş Tarihi : 26-10-2022 13:18

Emirliklerin müttefiki: Ensarullah’a karşı savaşmayız..

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Yemen Geçiş Konseyi, kuzeyde Ensarullah’a ve Yemen ordusuna karşı savaşmayacağını açıkladı.

Emirliklerin müttefiki: Ensarullah’a karşı savaşmayız..

El Haber el-Yemeni’nin bildirdiğine göre Güney Yemen’in bağımsızlığını isteyen ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Yemen Geçiş Konseyi, Sanaa hükümetine önemli bir mesaj verdi.

Güney Geçiş Konseyi mesajında Suudi koalisyonunun düzenleyeceği hiçbir operasyonda Sanaa hükümeti güçlerine karşı savaşmayacaklarını bildirdi.

Suudiler tarafından kurulan Cumhurbaşkanlığı Konseyi İstişare ve Uzlaşma Komitesi Başkanı ve Güney Geçiş Konseyi’nin Dış İlişkiler sorumlusu Muhammed el-Gaysi, hem Suudi koalisyonuna hem de Sanaa hükümetine önemli mesajlar verdi.

Muhammed el-Gaysi, Güney Geçiş Konseyi’nin resmi yayın organı olan Aden el-Mustakille televizyonunda yapığı açıklamada “Güney Yemen’in kuzeyden ayrılması meselesi gerçekleşmedikçe Güney Geçiş Konseyi güçleri kuzey ile hiçbir savaşa girmeyecektir. Güney Geçiş Konseyi’nin müttefikleri ise bu meselenin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceği görüşünde” dedi. 

Öte yandan Yemen’in güneyindeki Subeyha bölgesindeki silahlı güçlerin komutanı Fettah Subeyhi de yaptığı açıklamada emri altındaki güçlerle birlikte Ensarullah’ın kontrolü altındaki  Lahic ili sınırlarında yer alan er-Rahide kentine gittiklerini ve Sanaa’ya gitmek ve Ulusal Kurtuluş Hükümetine bağlılık bildirmek için diğer silahlı güçlerin de kendilerine katılmasını beklediklerini söyledi.

Kendilerinin vatanın kucağına geri döndüklerini belirten Fettah Subeyhi, Sanaa’ya gidişlerini kolaylaştırdıkları için Yemen ordusu ve Halk Komitelerine teşekkür ettiğini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Yemen Geçiş Konseyi’ne bağlı güçlerin Ensarullah’a ve Sanaa hükümetine yönelmesinde Sanaa hükümetine bağlı Yemen ordusunun son dönemde başta Aden’in kuzey bölgeleri olmak üzere Güney Yemen’de ciddi ilerlemeler kaydetmesinin etkisi olduğu bildiriliyor.

Güney Geçiş Konseyi liderlerinden Abdullah el-Gaysi, Suudi koalisyonunun Güney Geçiş Konseyine bağlı güçleri kuzeye gönderip onları Yafi, Dali, Kereş ve Abyan’da Yemen ordusuna karşı yalnız bırakmaya çalıştığını söyledi.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com