ANALİZ
Giriş Tarihi : 27-09-2022 08:13

Cezayir’in ilkeli duruşu İslam dünyasına örnek olsun!

Siyonist işgal rejimine karşı ilkeli bir duruş sergileyen İslam ülkesi Cezayir, Filistin direnişini güçlü bir şekilde desteklemeye devam ediyor.

Cezayir’in ilkeli duruşu İslam dünyasına örnek olsun!

Cezayir hükümeti, dış politikasının ana eksenlerinden birini oluşturan Filistin’e destek noktasında istikrarlı bir çizgi izlerken Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, son yaptığı açıklamalarla Filistin mücadelesine bir kez daha umut aşıladı. Türkiye’nin aralarında bulunduğu çok sayıda İslam ülkesinin Siyonist rejimle normalleşme yarışına girdiği bir süreçte, Cezayir’in İsrail’le normalleşmeye karşı duruşu ve Filistin direnişine koşulsuz desteği takdirle karşılanıyor.

“FİLİSTİN’İN SÖMÜRÜLMESİNE MÜSAMAHA GÖSTERMEYİZ”

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, başkent Cezayir’de valilerle düzenlenen toplantıda ülkesinin birçok meselesine dair değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında Filistin meselesine özel bir yer ayıran Tebbun, Cezayirlilerin Filistin davasını milli davaları olarak gördüğüne dikkat çekti. Tebbun, “Cezayir, devletiyle ve halkıyla sömürgeciliği asla kabul etmez, biz sömürgecilerle mücadele etmiş ve bu mücadelede bedel ödemiş bir toplumuz. Sömürgecililerle mücadelede şehit kafileleri verdik. Dünyanın en güçlü silahlarına da sahip olsalar Filistin’deki sömürgecilerin varlığını kabul etmiyoruz. Filistin gibi bir ülkenin sömürgeleştirilmesini kabul edemeyiz, sömürgecilikle nerede olursa olsun savaşacağız. Filistin başka bir topluluğun değil sadece Filistinlilerindir. Cezayir’de her genç ve yaşlı vatandaş Filistin mücadelesine sever ve Filistin mücadelesine sahip çıkar” diye konuştu.

“CEZAYİR, FİLİSTİNLİ GRUPLARI UZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR”

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun 6 Aralık 2021 tarihinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ülkesinde misafir etmişti. Tebbun, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Filistinli gruplar için kapsamlı bir sempozyuma ev sahipliği yapmaya karar verdiklerini duyurmuştu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile HAMAS Lideri İsmail Heniyye de uzun yıllar sonra ilk kez 7 Mayıs’ta Cezayir’de bir araya gelmişti. Son olarak Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Cezayir Başbakanı Eymen bin Abdurrahman ile 10 Ağustos’ta Konya’da düzenlenen uluslararası olimpiyatların açılışı vesilesiyle bir araya gelerek Filistin’deki uzlaşma meselesine ilişkin özel bir toplantı yapmıştı.

FİLİSTİN GÜNDEMLİ ARAP ZİRVESİ’NE HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Son yıllarda uluslararası platformlarda dikkat çeken hamlelere imza atan 43,8 nüfuslu İslam ülkesi Cezayir, 1-2 Kasım’da ev sahipliği yapacağı Arap Birliği Zirvesi’ne hazırlıklarını sürdürüyor. Zirveye Filistin, Ürdün, Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Umman, Moritanya, Bahreyn ve Libya liderlerinin kesin katılım sağlayacağı bildirilirken zirve gününe kadar katılımcı ülke sayısının daha da artması öngörülüyor. Cezayir hükümeti, organize edeceği bu zirveyle tüm Arap ülkelerini Filistin davasını desteklemek için birleştirmeyi ve aynı safta buluşturmayı amaçlarken bir takım menfaatler karşısında İsrail’le normalleşme anlaşmaları imzalayan Arap ülkelerinin çıkarcı dış politikaları, Cezayir’in bu amacını tam anlamıyla gerçekleştirmesini engelliyor.

İSLAM DÜNYASINA ÖRNEK BİR DURUŞ

Filistin topraklarını acımasızca gasbeden zalim İsrail rejimi, son yıllarda birçok İslam ülkesini bir takım menfaatler karşılığında anlaşma masasına oturttu. 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Fas ve Bahreyn ile normalleşme anlaşmaları imzalayan İsrail’in son bir yılda Türkiye ile ilişkilerini üst seviyelere taşıması da Filistin dostları tarafından tepkiyle karşılanıyor. Normalleşme anlaşmalarıyla İslam dünyasına diplomatik bir kuşatma uygulayan İsrail rejimi bu sayede Filistin direnişini etkisizleştirmeyi amaçlarken Cezayir gibi yoğun nüfuslu ve gelişmekte olan bir İslam ülkesinin İsrail rejimine karşı istikrarlı bir tavır sergilemesi İslam ülkelerine örnek bir duruş ortaya koyuyor.

CEZAYİR HALKI VE SİVİL TOPLUM DA FİLİSTİN’İN YANINDA

Cezayir’de siyasi erklerin Filistin yanlısı duruşu Cezayir halkı ve ülkedeki sivil toplum kuruluşları tarafından da büyük bir destek görüyor. Yakın zamanda Cezayir’in sınır komşusu olan Fas’ın ve bazı Arap ülkelerinin İsrail’le normalleşme anlaşmaları imzalaması Cezayirli Müslümanlar tarafından büyük bir protesto dalgası ile karşılanmıştı. Konuya ilişkin Cezayir Müslüman Alimler Birliği Başkanı Abdurrezzak Kasum, “İsrail’le her türlü normalleşme Allah’a, Peygamberine ve müminlere ihanettir” açıklamasında bulunmuştu. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta Cezayir Hakimler Sendikası, İsrail ile normalleşmeyi reddetme ve Filistin davasıyla dayanışma amacıyla 18-22 Eylül tarihleri arasında Tel Aviv’de düzenlenen Uluslararası Hakimler Birliği’nin (IAJ) toplantısına katılmayacaklarını duyurmuştu.

Milli Gazete

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com