DÜNYA
Giriş Tarihi : 27-11-2022 09:32

Beşar Esad: İran’ın Suriye’ye Etkin Bir Desteği Var/ Türkiye’nin Fiili Adımlarını Bekliyoruz..

Beşar Esad: İran’ın Suriye’ye Etkin Bir Desteği Var/ Türkiye’nin Fiili Adımlarını Bekliyoruz..

Suriye Devlet Başkanı Esad, İran’ın Suriye’nin etkin bir destekçisi olduğunu belirterek aynı zamanda Lübnan Hizbullahı’nın da Şam için stratejik bir iş ortak olduğunu söyledi.

Lübnan’ın Al Ahbar gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın birçok Suriye medyası sahip ve araştırmacıları ile gözlerden uzak üç saatlik bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşmenin ana başlıklarından bazıları şunlar.

Görüşmede Suriye’nin müttefikleri ile ilgili konuşan Esad, İran İslam Cumhuriyeti, Suriye’yi etkin bir şekilde destekledi. Aynı zamanda ekonomik ve askeri açıdan da desteklemeye devam etmektedir dedi.

Stratejik müttefik Hizbullah

Suriye’nin Lüban Hizbullahı ile olan ilişkileri ile ilgili olarak Esad şunları söyledi. Biz Hizbullah’ı desteledik ve desteklemeye de devam edeceğiz. Zira Hizbullah bizim stratejik müttefikimizdir.  Aynı zamanda Esad Lübnan’ın mevcut durumu sebebiyle bu ülkenin geleceği ile ilgili endişe duyduğunu belirterek bu ülkenin Suriye’nin ana destekleyicisi olduğunu ve bu ülkede istikrarın Suriye için önem arz ettiğini dile getirdi.

Türkiye Fiili Adım Atmalı

Türkiye ile olan ilişkilerin yeniden başlaması ile ilgili konuşan Esad, Ankara ile görüşmelerin şu an için sadece bilgilendirme içerikli olduğunu ama daha sonra bu görüşmelerin daha yükseğe çıkmasını sağlamaya çalışacaklarını belirterek devam etti: Türkiye Şam yönetiminin taleplerini karşılamaya hazır olduğunu belirtti ancak Suriye’nin Türkiye’den sadece konuşmakla kalmayıp fiili adımlar atmasını beklediğini beyan etti.

Beşar Esad Suriye’nin kuzeyinde bulunan Kürt silahlı güçleri ile mevcut günlük hizmet ve hayati sıkıntılar konusunda temasları işaret ederek Demokratik Suriye Gücü olarak bilinen grupla ilişiklerini daha çok bir kabile ya da aşiret ilişkisi olarak nitelendirdiğini ve bu grupla diyalog halinde olduklarını ama herhangi bir gelişmenin olmadığını altını çizdi.

ABD ile herhangi bir diyaloğumuz yok

Beşar Esad ABD ile ilgili olarak, ABD ile herhangi bir diyaloğun olmadığını ve ABD’lilere işgal ettikleri topraklarımızdan çıkmaları baskısı hususunda halk direnişlerinin yoğunlaşması kayda değer olarak görüyoruz dedi.

Şam’ın Arap ülkeleri ile ilişkileri

Arap ülkeleri ile ilgili olarak Esad, Suriye’nin Mısır’a karşı tutumunun diğer bütün Arap ülkelerinden farklı olmasını beklediklerini ama Mısırlı’ların Şam Yönetimi’nin Arap Birliğin’ne dönmesini gerektiği mesajı verdiklerini ama bu ifadenin resmi olarak karşılık bulmadığına ve Kahire Yönetimi’nin Şam’ın tekrar Arap Birliği’ne dönmesi hususunda muhalefet ettiğini söyledi.

Esad, Körfez ülkeleri hakkında Umman Sultan’nın konumunu en mantıklı ve en dürüst konum olduğunu belirterek BAE’nin konumunun Umman’nın hemen arkasında olduğunu söyledi. Suudi Arabistan ve Bahreyn ile ilgili olarak “ Veliaht Bin Selman’ın pozisyonu negatif değildi ama Suriye hükümeti ile ilişki kurmaması yönünde baskı altındaydı. Bahreyn’in küçük bir ülke olmasına rağmen Şam’da büyükelçilik kurmasıyla burada daha cesaretli davrandı.

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com