FİLİSTİN
Giriş Tarihi : 24-10-2022 13:29   Güncelleme : 02-11-2022 14:30

Batı Şeria’yı Hizbullah silahlandırıyor...

Hizbullah'ın Batı Şeria'yı silahlandırdığı ifşa edilmeden önce, Filistinli grupların yurtdışından destek alıp almadığı tam olarak belli değildi. Her ne kadar İslam Devrim Muhafızları Ordusu Şefi Hüseyin Selami geçtiğimiz günlerde Batı Şeria'nın Gazze ile

Batı Şeria’yı Hizbullah silahlandırıyor...

FDD’s Long War Journal web sitesi, Batı Şeria'daki militan faaliyetlerinde büyük artışın gözlemlendiği bugünlerde, üst düzey bir İsrail askeri yetkiliyle yaptığı görüşmede Hizbullah'ın Batı Şeria'ya silah kaçakçılığı yaptığını doğruladı.

İlk olarak The Washington Post'ta Shira Rubin tarafından kaleme alınan yazıda, Hizbullah'ın ve bir dereceye kadar İran'ın, Batı Şeria'da, Filistin İslami Cihad liderliğindeki militan örgütlerin inşasını destekledikleri gösterilmişti.

Hizbullah'ın Batı Şeria'yı silahlandırdığı ifşa edilmeden önce, Filistinli grupların yurtdışından destek alıp almadığı tam olarak belli değildi. Her ne kadar İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Şefi Hüseyin Selami geçtiğimiz günlerde Batı Şeria'nın Gazze ile aynı şekilde “silahlandırılabileceğini” ve “süreç”in zaten devam ettiğini belirtmiş olsa da.

İsrail Ordusu geçen yıldan bu yana Lübnan'dan İsrail'e silah kaçırmaya yönelik sayısız girişimi engelledi. İsrail ordusu tarafından yayınlanan bir tweet'e göre, 2021'de ordu birlikleri ve İsrail polisi, yaklaşık 1 milyon ABD doları değerindeki 43 silaha el koyarak bu yoldaki "en büyük girişimi engelledi". İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hizbullah'ın olaya dahli olasılığının araştırıldığı da belirtildi.

Bu yılın başından bu yana, FDD's Long War Journal’ın birkaç yeni Filistinli militan örgütün kuruluşunun izini sürdüğünü belirtmekte fayda var.

FDD's Long War Journal, yeni kurulan ve bağlantılarını tanımlayan açıklamalar yayınlayan veya İsrail ordusuna saldırma sorumluluğunu üstlenen altı militan örgüt tespit etti.

Cenin ve Nablus Tugayları, Filistin İslami Cihad tarafından yönetilirken, Hizam al-Nar, El Aksa Şehitleri Tugayları ile bağlantılı.

Hamas, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi de bu oluşumlarda aktif ama daha küçük bir rol oynuyorlar. Bu grupların hepsinin kendi siyasi hareketleri ve askeri kanatları olsa da, İsrail operasyonlarıyla mücadele etmek için Tugay’lar ve Hizam al-Nar örgütleri altında tek bir birim olarak faaliyet gösteriyorlar.

Ayrıca, yakın zamanda El Aksa Şehitleri Tugayları ile açık bağlantıları olan Aslan Yuvası adlı bir örgüt kuruldu.

Benzer bir model Gazze'de Filistinli grupların Ortak Operasyon Odası’yla birlikte uygulanmıştı. İsrail'e karşı çatışma zamanlarında yaklaşık bir düzine militan örgüt Hamas liderliğindeki operasyon odası şemsiyesi altında faaliyet gösteriyor.

Joe Truzman / Longwarjournal - Çeviri: Medya Şafak

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com