DÜNYA
Giriş Tarihi : 17-12-2022 11:30

Azerbaycan'dan İran'a: İsrail'e izin vermeyiz...

Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Hazar İbrahim, ülkesiyle İsrail arasındaki ilişkilerin derinleşmesine ve Azerbaycan Parlamentosu'nun İsrail'de büyükelçilik açma kararına rağmen, Azerbaycan topraklarından İsrail’e İran'a saldırı izni vermeyeceklerini söyledi.

Azerbaycan'dan İran'a: İsrail'e izin vermeyiz...

Haaretz gazetesine konuşan Azerbaycan’ın Washington Büyükelçisi Hazar İbrahim, ülkesiyle İsrail arasındaki ilişkilerin derinleşmesine ve Azerbaycan Parlamentosu'nun İsrail'de büyükelçilik açma kararına rağmen, Azerbaycan topraklarından İsrail’e İran'a saldırı izni vermeyeceklerini söyledi.

İbrahim, İran ve Ermenistan başta olmak üzere ülkelerin, Azerbaycan ile İsrail arasında güçlenen ilişkilerine yönelik eleştirilere de değinerek, "Uluslararası çevrelerden genel olarak İsrail ile ilişkilerimize yönelik eleştiriler duyuyoruz. Bu konu gizlenemez, çünkü bu bir gerçek. Politikamızın ilkelerinden biri de herkese açık olmaktır. Kararımızın bağımsız bir karar olduğunu ve İsrail ile stratejik ilişkilerimizi sürdüreceğimizi ve genişleteceğimizi herkesin önünde vurguladık" ifadelerini kullandı.

İbrahim, İsrail’de Benyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümetin kurulmasının arifesinde Tel Aviv’de büyükelçilik açılması kararıyla ilgili olarak, “İsrail ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler değişen hükümetlerden etkilenmiyor. Bunlar devletler arası ilişkilerdir. İsrail’de birçok değişikliğe tanık olduk, bunlar aramızdaki ilişkileri asla etkilemedi” diye konuştu.

İsrail ve Azerbaycan arasında güçlü güvenlik ve ekonomik ilişkiler sürüyor. Basında çıkan haberlere göre, Mossad’ın İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak Tahran’dan çaldığı belgeleri Azerbaycan toprakları üzerinden aktardı. Stockholm Barış Araştırma Enstitüsü’nün 2021 yılı raporuna göre, 2016-2021 yıllarında Azerbaycan’ın ithal ettiği tüm silahların yüzde 69’unu İsrail silahları oluşturuyor. Ayrıca İsrail’in ithal ettiği petrolün yüzde 40’ı Azerbaycan’dan geliyor. İki ay önce İsrail Savaş Bakanı Benny Gantz, Azerbaycan’ı ziyaret etmişti.

Silah ithalatının savunma amaçlı olduğunu söyleyerek, “İsrail ile güvenlik ilişkilerinin gelişmemesi için hiçbir neden yok” diyen İbrahim, İsrail’den silah ithalatının Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ bölgesindeki savaş sırasında gerçekleştiğine dikkat çekti.

Savaşta Azerbaycan ordusunun Ermeni güçlerine karşı İsrail yapımı insansız kamikaze hava araçlarını kullandığı belgelenmişti.

İbrahim, İsrail’in İran’a saldırmak için Azeri topraklarını kullanma olasılığı hakkındaki haberleri de yalanlayarak "Azerbaycanlıları asla başka bir ülkeye karşı kullanmayacaklar. Azerbaycan'ın dostlarıyla ilişkilerini bozmak isteyenler var. Ancak bu olmayacak” dedi.

İran’ın Azerbaycan sınırlarında düzenlediği askeri tatbikatlara değinen İbrahim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İran tarafında son dönemde atılan adımlar, açıklamalar, faaliyetler var ve bunların İran ile Azerbaycan arasındaki iyi komşuluğa katkı sağlamadığına inanıyorum. Bu tatbikatlar otuz yıldan beri yapılmıyordu. İsrail ile stratejik ilişkimiz ve işbirliğimizin İran dahil diğer ülkelerle hiçbir ilgisi yoktur. Bu konuda, pozisyonu ne olursa olsun başka herhangi bir ülke, İsrail ile ilerleyen ilişkimizi engellemeyecektir. Kimsenin ilişkimizi veto etme hakkı yoktur.”

İslamiAnaliz

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com