GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-09-2022 14:30   Güncelleme : 20-09-2022 11:12

Ankara, Suriyeli muhalifleri kovuyor iddiası..

Türkiye’nin Suriye Ulusal Koalisyonu adlı muhalif örgütün üyelerinden yıl sonundan önce ülkeyi terk etmelerini istediği öne sürüldü.

Ankara, Suriyeli muhalifleri kovuyor iddiası..

Sputnik Arapça servisi “özel kaynaklara” dayandırdığı haberinde Türk istihbarat örgütünün Suriye karşıtı ‘Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’ adlı örgütün üyelerine bu yıl sonuna kadar Türkiye topraklarını terk etmeleri gerektiğini söylediğini bildirdi.

Sputnik’e açıklamada bulunan kaynaklar, MİT tarafından örgüte iletilen bu bildirimin, Ankara’nın Şam’la yakınlaşma yönündeki siyasi kararının ardından geldiğini öne sürdü.

Kaynaklar ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin Suriye muhalifi örgütün Türkiye’deki tüm bürolarını kapatmaya ve bu yıl sonuna kadar örgütün üyelerine fon sağlamayı durdurmaya karar verdiğini söyledi.

Türk istihbaratının kısaca ‘Ulusal Koalisyon’ diye anılan örgütün üyelerine ‘Siyasi faaliyetlerde bulunmak için Türkiye dışında başka bir yer bulmaları gerektiği yönünde uyarıda bulunduğunu belirten kaynaklar, örgütün Türkiye vatandaşlığına geçen üyelerinin ise medya ve siyaset alanında faaliyette bulunmamaları şartıyla Türkiye’de yaşamalarına izin verildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kısa bir süre önce Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la kısa bir görüşme yaptığını açıklamış; ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “"Suriye ile ileri seviyede adımları temin etmemiz gerek. Bu adımları atarak İslam dünyasının komşularımızla olan bu bölgesinde birçok oyunu biz bozarız” demişti.

Muhalif örgüt nasıl kuruldu?

18 Mart 2011’de Suriye’nin Ürdün sınırındaki Dera kentinde yaşanan olayların ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Ağustos 2011’de “Suriye bizim iç meselemizdir” demiş; 23 Ağustos 2011’de de ‘Suriye Ulusal Kosneyi’ adlı muhalif örgüt kurulmuştu.

Katar ve Türkiye’nin desteğiyle kurulan Türkiye merkezli ‘Suriye Ulusal Konseyi’ adlı örgüt, Amerika liderliğinde kurulan Suriye’nin Dostları Grubu adlı ülkeler tarafından 1 Nisan 2012’de ‘Suriye halkının yasal temsilcisi’ olarak ilan edilmişti.

Ancak Türkiye ve Katar’ın vaatlerinin aksine Suriye yönetimi birkaç ay içerisinde devrilmeyince dönemin Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton 31 Ekim 2012’de ‘Suriye Ulusal Konseyi’nin Suriye halkını temsil etmediğini belirterek yeni bir muhalif örgüt kurulması gerektiğini söylemişti.

Amerika’nın girişimleri sonucu 11 Kasım 2012’de Suriye Ulusal Konseyi’nin de yer aldığı yeni bir örgüt kuruldu. ‘Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’ adı verilen bu örgüt Katar’ın başkenti Doha’da kurulurken, Amerika, Katar, Türkiye, Suudi Arabistan gibi Dostlar Grubu üyesi ülkelerin istihbarat servisleri de 7 Aralık 2012’de Antalya’da bu örgütün askeri kanadı olmak üzere ‘Özgür Suriye Ordusu’ genelkurmayını kurup başkanlığına da Selim İdris’i atamıştı.

Amerika liderliğindeki Suriye’nin Dostları Grubu’nun 12 Aralık 2012’de Marakeş’te yaptığı toplantıya 100’den fazla ülke katılmış ve bu ülkeler, ‘Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’ ve Özgür Suriye Ordusu adlı örgüte destek vermişti.

YDH

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com