DÜNYA
Giriş Tarihi : 03-04-2023 22:59

Amerika: İran Ortadoğu'daki en büyük Füze ve İnsansız Hava Aracı gücüne sahip ülke..

Amerika: İran Ortadoğu'daki en büyük Füze ve İnsansız Hava Aracı gücüne sahip ülke..

ABD'nin Orta Doğu Merkez Komutanlığı Başkanı General Eric Kurilla, komutasındaki kuvvetlerin Ocak 2021'den bu yana 78 kez İran saldırılarıyla karşı karşıya kaldığını iddia etti.

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde söz alan ABD'nin Orta Doğu Merkez Komutanlığı Başkanı General Eric Kurilla, ABD ordusunun önceliklerinin İran'a karşı caydırıcılık, şiddet ve aşırılık yanlısı gruplarla mücadele, Çin ve Rusya ile stratejik rekabet olduğunu belirtti. 

İran'ın hala Ortadoğu'daki ana istikrarsızlaştırıcı unsur olduğunu, ancak 2023 İran'ının 1983 İran'ı olmadığını da sözlerine ekledi.
Bu Amerikalı general şöyle söyledi: "İran'ın askeri yetenekleri beş yıl öncesine göre arttı ve binlerce balistik ve seyir füzesi ile Ortadoğu'daki en büyük ve en çeşitli füze cephaneliğine sahiptir. İran, Orta Doğu'daki en büyük ve en yetenekli İHA kuvvetlerine sahip ülkedir."

El Arabiya şu şekilde yazdı: "İran ve desteklediği gruplar, CENTCOM'un sorumluluğundaki bölgede Amerikan güçlerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. ABD ordusu bu saldırıların sayısını ilk kez açıkladı ve Kurilla, ABD'li milletvekillerine 1 Ocak 2021'den bu yana bu tür saldırıların sayısının "yaklaşık 78 kez" olduğunu söyledi."

Bu arada Debka Fable bir raporda şunları yazdı: "İran'ın Amerika'ya karşı stratejisi değişti. Son zamanlarda İran ve ABD askeri güçleri Suriye'de birbirlerine karşı saldırılar başlattı. ABD ve İran ilk kez Suriye'deki çatışmaya doğrudan müdahil oluyor. Bu, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı'nın İran Devrim Muhafızları'nın adını ABD'nin saldırdığı hedeflerle ilgili bir varlık olarak ilk kez anmasıdır. Ayrıca bu, Tahran'ın Amerikan saldırısına yanıt olarak ilk kez Amerikan hedeflerine saldırmasıdır.

Tahran'ın, burada herhangi bir Amerikan saldırısına İran saldırısıyla karşılık verilmesi koşullarını dikte etmeye çalıştığı açıktır. CENTCOM kuvvetlerinin komutanı Michael Kurilla, "İran'ın yeni saldırıları olasılığı karşısında bir dizi seçenek hazırlıyoruz" dedi."

Kurilla, "İran, bölgedeki en büyük insansız hava aracı filosuna sahip ve bölgede insansız hava araçlarıyla en fazla operasyon yapma yeteneğine sahiptir. General Kurilla'nın yorumu İsrail'de pek çok kırmızı ışığı yakmalı. İran'ın herhangi bir Amerikan saldırısına yanıt verme istekliliğinin, İran'ın ABD ile çatışmasının statüsünde bir değişikliğe işaret ettiğine şüphe yok. İran, Suudi Arabistan ile Çin'in aracılık ettiği bir anlaşma imzaladıktan sonra bölgedeki konumunun güçlendiğini hissediyor." söylediğini aktardı. 

Tesnim

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com