DÜNYA
Giriş Tarihi : 10-01-2023 10:53

ABD, İran’ın ticari gemileri İHA taşıyan gemilere dönüştürme kabiliyetine odaklandı...

ABD, İran’ın ticari gemileri İHA taşıyan gemilere dönüştürme kabiliyetine odaklandı...

ABD Donanması'nın internet sitesinde, İran'ın Fars Körfezi'ne odaklandığını ve İHA'lar inşa ederek savaş yeteneklerini artırdığını yazdı.

ABD Donanması web sitesi geçtiğimiz günlerde bir raporda İran'ın ticari gemileri insansız hava aracı ve helikopter taşıyabilen uçak gemilerine dönüştürmedeki başarısına odaklandı.

ABD Donanması web sitesi geçtiğimiz günlerde İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızlarına ait "Şehit Mehdevi gemisinin" Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Bendar Abbas'taki İran Açık Deniz Gemi İnşa ve Sanayi Kompleksi’ndeki yüzer havuzda çekilmiş fotoğraflarını gösterdi.

Şehit Mehdevi gemisi en az 2022'den beri bu rıhtımda yüzüyor ve ticari bir gemiden İHA ve insansız helikopterleri barındırabilen bir uçak gemisine dönüştürüldü. Yeni resimde, bu ticaret gemisinin güvertesi, iniş güvertesini kurmak için kaldırıldı.

Bu Amerikan web sitesi şunları yazdı: ‘İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları ve İran Donanması şimdiye kadar birçok kargo gemisini savaş gemisine dönüştürdü.’

Bir askeri konular analisti bu web sitesine şunları söyledi: ‘Dünya, İran'ın uzun menzilli saldırı kabiliyetini artırmak için ticaret gemilerini ve petrol tankerlerini nasıl kullanmayı planladığına bakmalıdır.’

Bu web sitesi şunları yazdı: ‘Belki de en tanınmış dönüştürülmüş ticaret gemisi, İran'ın bir savaş gemisine dönüştürdüğü eski bir petrol tankeri olan Makran'dır. Geçen yıl İran Deniz Kuvvetlerine ait Makran ve Sahand firkateynleri, Atlantik Okyanusu'nda dört ay konuşlandırılarak Baltık Denizi'nin kuzeyine kadar yolculuk yaptı.’

Associated Press haber ajansı da bir süre önce bu konuda bir haber yayınlamıştı. Washington düşünce kuruluşu uzmanı bu haber ajansına şunları söyledi: ‘İranlılar Fars Körfezi'nin, Kızıldeniz'in ve kuzey Hint Okyanusu'nun ötesine bakıyor.

Görünüşe göre Şehit Mehdevi gemisi, "Servin" adlı İran kargo gemisinin yeniden inşa edilmiş halidir.

Hürsedahaber

ZehraZehra

seyyidezehra@outlook.com